Mentőöv a szentesi kistérségnek
430 milliót nyertek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-13 | Balázsi Irén

Bírálták a szentesi ellenzéki képviselők a kistérség többcélú társulását, mert szerintük ne a város mondja meg, hogy mi jó a községeknek. A kormánypártiak viszont úgy vélik, hogy a pályázatokon nyert 430 milliónyi forint segített a város környéki településeken is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tanulóévnek nevezhető a tavalyi a Szentes Kistérség Többcélú Társulása történetében, mert a működése során az volt az első teljes esztendő. A társaságnak hét község – Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Fábiánsebestyén, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár – és a város a tagja. A kistérség fejlesztéséhez kapcsolódóan eddig több mint 430 millió forintot sikerült különböző pályázatokon elnyernie a társulásnak. Az erről szóló beszámolót fenntartással fogadták az ellenzékiek a szentesi képviselő-testület legutóbbi ülésén. Karikó-Tóth Tibor szerint rossz irányt választottak az eperjesiek, amikor a felső tagozatos tanulókat szentesi általános iskolába járatják. Igaz ugyan, hogy a társulás pályázati forrásból kisbuszt vásárolt a diákok utaztatására, ám Karikó nem örülne, ha az ő gyermekének így kellene iskolába mennie.

Az alpolgármester, Szűcs Lajos azt mondta, hogy a fejlett országokban iskolabuszokkal szállítják a gyerekeket, akik „bírják a strapát". Azt már Szirbik Imre polgármester tette hozzá: a város külterületén lakó diákok közül sokan nehezebben jutnak el az iskolába, mint az eperjesi társaik. Nem véletlenül szorgalmazta a munkáspárti Pap Imre, hogy a nagytőkei tanulóknak is vásároljon a többcélú társulás mikrobuszt, mert akkor a Volán járatán kényelmesebben elférnének a Magyartésről Szentesre bejáró gyerekek. Az MSZP-s Hornyik László mentőövnek említette az iskolabuszt az eperjesiek szempontjából, mert a társulástól kapott forrásból még felújíthatták az óvodát és a konyhát, ahol az időseknek is főznek.

A fideszes Halmai Lászlónak a kistérségi társulásról az jutott eszébe, hogy ne a város mondja meg, mi a jó a községeknek. Szerinte Szentesnek azért hasznos ez a társasági forma, mert tud pályázni. Azt már a szocialista párti Baranyi Imre állította, hogy akkor az önerő nagy részét is a városnak kell állnia. Szentes és térsége fideszes országgyűlési képviselője, Farkas Sándor azt taglalta, hogy nem az EU kényszerítette ki a kistérségi társulásokról szóló törvény megalkotását, hanem a nehéz gazdasági helyzet. Szerinte a kistelepülések nem tudnak kijönni a központi forrásból, és a kényszerhelyzet miatt csatlakoztak a társuláshoz.
Farkas úgy véli, hogy a kormány település politikájával ki fognak halni a községek. Szirbik Imre önkéntesnek nevezte a társulást, ahol mind a nyolc település polgármestere egy-egy szavazattal bír. Ha a községek nem értenének egyet a város kezdeményezésével, a hét polgármester nyugodtan ellentmondhatna Szirbiknek. Neki meggyőződése, hogy egyetlen kistelepülés vezetője sem akar rosszat az ottani lakosságnak.


Továbbá:
Konferencia a felújított megyeházán
Nem kiabálnak be, de megvan a véleményük
Nyolcvanmilliót költene a panelprogramra Szentes
Szirbik nem kért bocsánatot
Kórházi bejelentés az igazgató ellen