Ötszázmilliárdot ígért Rácz Jenő
Az egészség védelmének divatjáról szólt a miniszter

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-11 | Blahó Gabriella

A következő kormányzati ciklusban legkevesebb ötszázmilliárdot költ a kormány a hazai kórházakra – mondta Szentesen Rácz Jenő. Az egészségügyi miniszter egy egész régióra vonatkozó komplex program részeként képzeli el szentesi kórház rekonstrukciójának folytatását.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Miniszteri vizit a kórházban. Fotó: Vidovics Ferenc
Az intézmény legkorszerűbb részlegén, a sürgősségi osztály aulájában találkozott Rácz Jenő a kórházi dolgozókkal. Az egészségügyi miniszter Szentesen kifejtette, hogy a 2007-től megvalósuló komplex program részeként szerepelhet a szentesi kórház újjáépítésének folytatása. Így reagált Szirbik Imre polgármester kérdésére. Rácz szerint ugyanis a címzett és céltámogatások a jövőben megszűnnek, munkaügyi, szociális és egészségügyi folyamatokat együtt kezelő programok megvalósítására nyílik lehetőség. Ehhez legkevesebb ötszázmilliárd forint áll majd rendelkezésre országosan. Rácz az elmúlt négy év eredményei között tartja számon a dohányzás részleges visszaszorítását, a szűréseknek köszönhetően a mellrákban szenvedők számának csökkenését.

A miniszter megjegyezte, Csongrád megyében a halálozási arány az ország többi régiójához képest kedvezőbb. Lapunk kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a szentesi sürgősségi osztályon megvalósult munkarend megfelel az Európai Bíróság és az Európa Tanács elvi állásfoglalásainak, a dolgozók ugyanis nem ügyeletben, hanem napi tizenkét órában dolgoznak, vagyis számukra az ügyeletet is munkaidőként számolják el, miközben elég idejük van a pihenésre.

Felmérések alapján rámutatott, hogy az egészségügyi rendszer mindössze 15 százalékban tehető felelőssé az ország lakóinak állapotáért, elsősorban a betegek maguk, másodsorban pedig a környezet befolyásolja az egészséget, melynek védelmét a miniszter szerint divattá kellene tenni.


Továbbá:
Jeget robbantottak a katonák a Tiszán
Szentesen egy párt költött Nagy István családjára
Változás a közlekedésben
Konferencia a felújított megyeházán
Nem kiabálnak be, de megvan a véleményük