Orbán: Radikáis béremelést!
A Fidesz-MPSZ elnöke szerint a mezőgazdaság térde esett

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-25 | Balázsi Irén

Ha nem lesz kormányváltás, tönkremennek a kertészetek – mondta Orbán Viktor a szentesi sportcsarnokban tegnap délután tartott fórumon. A Fidesz elnöke feltette a kérdést: miért engedjük, hogy a külföldi cégek a saját hazánkban sarcoljanak meg bennünket?
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Orbán Viktor és Kudlik Júlia megérkezik a Kurca-parti városban rendezett fórmumra. Tapssal köszöntőtték őket. Fotó:Tésik Attila
Tapssal és zászlók lengetésével fogadta a szentesi sportcsarnokban tegnap délután az Évértékelő beszélgetések című interaktív fórum közönsége Orbán Viktort, aki az alföldi települések közül a Kurca-parti városba látogatott el. Azt mondta, az árakról, a megélhetésről és a biztonságról akar értekezni, mivel az elmúlt időszakban növekvő bizonytalanságot tapasztalt a szentesiek körében. Ez azzal függ össze, hogy az uniós csatlakozás kapcsán arról beszéltek nekik az agrárminiszterek, hogy a fóliasátrakban, üvegházakban dolgozó gazdáknak jó kilátásaik lesznek. A valóság ellenben az, hogy – mint fogalmazott – térdre esett ez az ágazat. Hozzátette: ha nem lesz kormányváltás, tönkre is mennek a kertészkedők.

„Az unió élelmiszer-szeméttelepe"

Szakképzettek a magyar gazdák, mégis Magyarország lett az Európai Unió élelmiszer-szeméttelepe – Orbán Viktor szerint. Ez az igazság – állította, hozzátéve: megetetnek velünk mindenféle szemetet. „S mi nem követelőzünk, nem csapunk az asztalra, hanem tűrünk." Orbán bevallotta: a saját bőrén megtanulta, hogy csak a gazdák közül lehet mezőgazdasági minisztert választani. Ha ilyen személy kerül a szaktárca élére, akkor szerinte nem lesznek kiszolgáltatottak a gazdálkodók.

Jelenleg 400 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, és további 300 ezernek hébe-hóba van munkája. Orbán Viktor úgy mondta, hogy ez két megye teljes lakosságát teszi ki, és a munkanélküliek 220 milliárd forintba kerültek az országnak. A megoldást az jelentené, ha 10 százalékkal csökkentenék a tb-járulékot, ezzel 200 ezer új munkahelyet lehetne teremteni. Ha a kisvállalkozásokat támogatnák, s mindegyik csak egy új dolgozót venne fel, akkor további 600 ezer személynek lenne megélhetése. Az alacsony jövedelmek és magas árak, rezsiköltségek kapcsán azt kérdezte Orbán Viktor: miért engedjük, hogy a külföldi cégek a saját hazánkban sarcoljanak meg bennünket? A 14. havi nyugdíjat is említette, hozzátéve: „jót akarok, de védekeznem kell".

Orbán Viktor a fábiánsebestyéni Németh Sándor portáján vett részt disznóvágáson. A vendéglátókkal koccint a pártelnök. Fotó: Németh György
A pályakezdő fiatalok kilátástalan helyzetével kapcsolatban Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt idézte, aki azt mondta: az a baj, hogy a fiatalok itthon akarnak maradni, ahelyett, hogy külföldre mennének. Orbán szerint, aki ilyen tanácsot ad, az menjen külföldre. Ő mindenesetre nem azért neveli a gyermekeit, hogy kövessék ezt a példát, mert nem fényképen akarja majd látni az unokáit. Egyébként Dél-Írországban találkozott egy magyar kőművessel, aki havonta „tisztán" egymillió forintot keres. Nálunk radikálisan emelni kellene a béreket – mondta. Ha a régi rendszerben lennénk – fogalmazott a pártelnök –, kizsákmányolásnak lehetne nevezni a mostani munkabéreket.

(Orbán Viktorral készült interjúnkat a holnapi számunkban közöljük.)


Fábiáni disznóvágás

Korán ébresztette Orbán Viktort tegnap reggel a házigazdája, Farkas Sándor szentesi országgyűlési képviselő. Fábiánsebestyénbe mentek Német Sándorékhoz, ahol egy 170 kiló körüli disznót vágtak. Orbán pörzsölt, ám más munkát is vállalt. Farkas Sándor szerint látszott rajta, hogy nem először tett ilyet, mert „jól állt a kezében a kés". Orbán Viktor azt említette a helyszínnel kapcsolatban: ő úgy tudja, hogy a disznók nincsenek biztonságban Szentesen, és ezért gondolta, inkább Fábiánsebestyénbe megy. A pártelnök nem magyarázta meg, hogy ezzel mire célzott.



Továbbá:
Üresen maradtak a székek a fúvósok koncertjén Szentesen
Megszépült a megyeháza
Gyógyul a szentesi rendelőintézet
Játszva tanulnak a szentesi kosztások
Megváltozott a szentesi polgárház arculata