|
|
Karcsúsító kenyeret sütnek a pékek. Fotó:
Tésik Attila | A diabetikus kenyér a
cukorbetegek számára nyújt segítséget, de a fogyni vágyók számára is
melegen ajánlott. A szegedi gabonakutató által kifejlesztett,
különleges összetevőkből álló új kenyérlisztben olyan anyagok
találhatók, melyek a táplálékot bevonják egyféle védőréteggel,
melynek köszönhetően nem teljes egészégben szívódik fel az emésztés
során – a fogyasztó jóllakottnak érzi magát, s közben nem növeli a
testsúlyát. Horváth József, az Árpád Agrár Rt. által működtetett
kenyérgyár vezetője azt mondja, meglepő módon egyre nagyobb az igény
a barna iránt. A város környéki földön termett gabona kiváló
alapanyag. Ezért a kínálatból bőven válogathatnak a pékek, a fehér
liszt mellett a graham-, a kevert, a rozs-, a tönkölyliszt szerepel
a listán.
Ezen a héten már találkozhatnak a vásárlók a
hajdinalisztből és tönkölyből sütött kenyérrel, valamint az alpesi
rozsossal, de az igazi attrakció is csak néhány napig várat magára.
A szentesi pékek zabból és árpából fognak kenyeret sütni. A
tápanyagban gazdag gabonafélék skálája széles, egy felfedezésre váró
világ ez az étkezésben – mondja a kenyérgyár-igazgató. Főként az
utóbbi hónapokban derült ki, hogy egyes vevők egyre nagyobb számban
érdeklődnek a különlegességek iránt, és egyre több fogy a barnákból.
Mint mondja, a gyermekétkeztetés megreformálását célzó
szabályok megszületése idején a kenyérgyár megkereste a menzákat, s
kínálta nagyüzemi keretek szerint a kimondottan egészséges
péktermékeket. A törekvés akkor visszhangtalan maradt. Horváth
József arra gondol, hogy ezeknek a kenyereknek az ára magasabb, mint
a megszokott fehéré, így talán nem tudták beilleszteni a konyhák
költségvetésébe a megrendelést. Ugyanakkor szerinte érdekes
tapasztalat, hogy a sűrűbbre sütött barna kenyerekből jóval kevesebb
is elég az éhség megszüntetésére, vagyis az ár tulajdonképpen
megtérül.
A városban tizenhat pékség vagy beszállító van
jelen, a vásárló tehát kedvezményezett helyzetben van.
|