Két anyajuhtól nyolc bárány született
A szentesi Gömöri János szapora jószágai

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-12 | Balázsi Irén

Két anyajuh nyolc bárányt fialt a szentesi Gömöri János tanyáján: egy anyánál többnyire csak egy-két utód szokott lenni. A bárányok közül heten szépen pendülnek. Az őstermelő hobbiból tartja a jószágokat, amelyektől előbb-utóbb megválik majd, mert nem hoznak hasznot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Gömöri János hobbiból tartja a birkákat. Fotó: Tésik Attila
Három bárány azért nem jó, mert az anyának csak két csöcse van – magyarázza a szentesi Gömöri János, aki hobbiból tartja az állatokat a nagynyomási tanyáján. Az egyik anyajuha ugyanis négyet ellett, ám egy elpusztult közülük. Így aztán egy báránykának mindig lopkodnia kell a tejet. A másik anyának szintén „négyes ikrei" lettek, azok azonban mind megmaradtak. Azt meséli róluk az őstermelő, hogy nekik könnyebb, mert először kettő szopik, aztán váltják őket a testvéreik. Ritkaságnak számít a négy bari egy anyánál, ám a gazda azt mondja: ezekről senki sem állíthatná, hogy csak úgy odarakták őket. Gömöri Jánosnak keresztezett az állománya, merinói és cigája keveréke, de a szaporulat nem a fajtától függ, hanem a tartás körülményeitől. Ő télen tiszta ólban neveli a birkákat, gondosan eteti-itatja az állatait, a jó idő beálltával meg kint vannak a legelőn.

A nemrégiben született bárányok 3-4 kilósak voltak, amikor a világra jöttek. Öt perc múlva már talpra is álltak, azóta pedig szépen gyarapodnak. Egyébként éjszaka fialtak az anyák, minden segítség nélkül. A gazda a városi házában volt akkor, csak reggel szembesült a helyzettel. – Tudtam, hogy nem kell vigyázni rá, mert ez jó anya – mondja, hozzátéve: amikor kinyitotta az ajtót, már szaladgáltak a báránykák. A négyes iker barik közül különben három jerke, egy meg kos, míg a másik anyának két kosa és egy jerkéje van. Gömöri János azt is elmeséli, hogy 3 évvel ezelőtt az egyik anyája öt bárányt hordott hónapokig, s valamennyi élt. Tizenöt kilogrammot nyomott az öt. Ám a szerencsétlen jószág nem tudott megfialni. Akkor feltették a kérdést a gazdának, hogy döntse el: vagy a birka, vagy a bárányok. Egy juhász volt a szemtanú, aki nem akart hinni a szemének, hogy öt bari volt az anya hasában, amikor levágták.

A jószágtartásnak Gömöri János szerint nem kedvez a gazdasági környezet. Azt mondja, hogy mire kifizeti a takarmányt, a szalmát és egyebeket, nem marad semmi haszna. A karácsonyi ünnepek előtt viszont most az olaszok vitték a bárányokat, 19 ezer forintot kapott a gazda egy húszkilós bariért. Régebben jó, ha 12 ezret tudott kasszírozni egy hasonló példányért. Ennek ellenére előbb-utóbb felszámolja az állományt, mert nem éri meg bajlódni vele. A most született barikból azonban a négy anyának való jerkét még megtartja, a három kost pedig eladja majd a gazda.


Továbbá:
Egészségvárost terveznek
Behozható a lemaradás a Csongrádon épülő fogyatékosotthonnál
Állami gondozott volt – családapa lett
Licsicsányi Istvánt lovaggá ütik
Tovább csökken a házasságok száma