Egymillió forintos vízdíj Fábiánon
Az elmúlt tíz évre visszamenőleg számláztak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-05 | Blahó Gabriella

Pontatlanul rögzítették a vízóraállásokat Fábiánsebestyénben az elmúlt tíz évben, a szolgáltató most visszamenőleg számláz. A leolvasót azóta elbocsátották. Akad olyan család, amely közel egymillió forintos számlát kapott.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hódi Lajosné nem hajlandó kifizetni a vízdíjszámlát. Fotó: Tésik Attila
A tavalyi ellenőrzés során derült ki, hogy a vízmű képviselője pontatlanul rögzítette az elmúlt tíz évben a vízóraállásokat, ezért Fábiánsebestyén lakói jelentős összeggel tartoznak a csongrádi szolgáltatónak. A falubeliek másik csoportja viszont többet fizetett a kelleténél. A fábiániak legfontosabb beszédtémája most a vízdíj, a legtöbben úgy döntöttek, hogy befizetik a kért összeget, a többiek pedig a jóváírásra várnak.


A polgármester, Kós György felajánlotta, hogy az önkormányzat jogi képviseletet biztosít azoknak, akik nem tudnak megegyezni a szolgáltatóval. Ő maga azok közé tartozik, akik túlfizettek az elmúlt időszakban, neki mintegy harmincezer forinttal tartozik a szolgáltató. A csongrádi vízmű vezetője arról számolt be, hogy eddig perre senki nem vitte az ügyet, s részletfizetést adnak azoknak, akik kérik.

Elbocsátották a leolvasót

A csongrádi Víz- és Kommunális Kft. tíz éve áll szerződésben a fábiánsebestyéni önkormányzattal. Ezalatt az idő alatt egy helyi lakos olvasta le az órákat és a tartotta rendben, üzemeltette a kutat. Miután kiderült a pontatlanság, az illetőnek azonnal hatállyal felmondtak és helyére új munkatársat választottak. Balogh Pál, a cég vezetője lapunknak elmondta, nyilvánvalóan nem az utolsó, legmagasabb térítési szinten, hanem az elmúlt év átlagában tekinthető legalacsonyabb díjon számláznak a fábiániaknak, a legtöbb esetben részletfizetéssel. Az igazgató megfogalmazta: a magatartás tekintetében némiképp elvárható, hogy a fogyasztó időnként ránézzen a számlára és ellenzőrizze a rögzített adatokat. A cég nem követel, hanem kér, s törekszik mindenkivel a megegyezésre. Balogh Pál elismeri, hogy hibáztak, tiszta helyzetet kíván teremteni. Az általa közölt adatok szerint a vállalat 924 ezer forinttal többet szedett be a falubeliek egy csoportjától, míg mások összessen 4.400 ezer forinttal tartoznak a szolgáltatónak.

 
Kilencezer köbméterről érkezett számla a Hámán Kató utcában lakó Melis György családjához. Tavaly június végén költöztek az új otthonukba, a családfő értetlenül áll a történtek előtt. Felesége, Gyöngyi elmondta, hogy a négy gyermekükkel együtt sem fogyaszthattak ennyi vizet néhány hónap alatt, s úgy gondolták, hogy a 980 ezer forintos összeg nem őket terheli. Melis György elment a csongrádi ügyfélszolgálathoz, s miután kiderült, hogy nyilvánvalóan nem az ő adósságuk az elmaradt összeg, a vízmű csak a tényleges fogyasztás után adott ki számlát. Viszont úgy véli, a falubeliek nem cselekszenek helyesen, ha szemrebbenés nélkül megtérítik a tartozásokat, hiszen a szolgáltatónak lett volna kötelessége az óraállást pontosan vezetni.

Hódi Lajosné kilenc éve lakik a Köztársaság utcában, ahol szintén kilencezer köbméter víz hiányzik. Az asszony azt mondja, csak két éve épült meg a fürdőszobájuk, vizet mosáshoz, mosogatáshoz, fürdéshez használnak, azelőtt még ennél is kevesebb fogyott. Szerinte naponta 2-2,5 köbméter vizet kellett volna kiengedniük a csapból ahhoz, hogy kijöjjön a kilencezer, ami nyilvánvalóan túlzó. Tünde elmondta, nem ellenőrizte, hogy a vízóra-leolvasó jól írta-e a fel a számokat, az érkező számlákat pedig rendre kifizette. Ezerötszáz–kétezer forint között térítettek alkalmanként, egyetlen kifizetetlen számlájuk sincsen. Hódi Lajosné nem hajlandó a tartozást elismerni, férjével úgy döntöttek, ha a szolgáltatóval nem sikerül megegyezni, perre mennek. A család más falubeliekhez hasonlóan egyébként nem iszik a fábiáni vízből. Állításuk szerint nem alkalmas emberi fogyasztásra, legfeljebb fürdésre, a víznek színe és kátrányos szaga van.


Továbbá:
Az új év első csongrádi babája, Levente Szentesen született
Egészségügyi intézményekben csak az udvaron lehet füstölni