Egészségügyi intézményekben csak az udvaron lehet füstölni
Cigarettázást szüntess!

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-03 | Blahó Gabriella

Tegnap óta tilos rágyújtani az egészségügyi intézmények közösségi tereiben. A szigorú jogszabályt üdvözlik a szentesi gondozási központban, bár a vezető úgy érzi, hátrányba került a nem dohányzókkal szemben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szegedi II. számú kórházban sem lehet dohányozni az épületen belül. Fotó: Gyenes Kálmán
Tegnap óta tilos rágyújtani az egészségügyi intézmények közösségi tereiben. A szigorú jogszabályt üdvözlik a szentesi gondozási központban, bár a vezető úgy érzi, hátrányba került a nem dohányzókkal szemben. A szegedi rendelőintézetben nem jelent problémát az új szabályozás, az oktatókórház pszichiátriáján viszont annál inkább.

A dohányzási tilalom kiterjesztésének új fejezete az a törvénymódosítás, amely az egészségügyi és szociális alapellátást nyújtó intézményekre vonatkozik. E szerint az év első napjától nem jelölhető ki dohányzóhely az épületek közösségi tereiben, kizárólag elkülönített helyiségekben, illetve a szabad ég alatt lehet rágyújtani.

A szentesi gondozási központban üdvözlik a módosítást, az ott dolgozók úgy vélik, a szabály jótékonyan befolyásolja a dohányosok magatartását. Szebellédi Anna, az intézmény vezetője azt mondja, munkatársai között akad, aki dohányzik – a kollégák a leghalványabb ellenvetés nélkül vették tudomásul a rendelkezést. Puskásné Halál Ágnes szociális munkás szerint a feladatuk jellege nem is teszi lehetővé, hogy a munkahelyükön dohányozzanak, hiszen az idősek gondozása tölti ki munkaidejüket. Kolléganője, Boros Éva hasonlóképpen úgy véli, hatásos a törvény a leszokás útján. A gondozónők szerint az ellátottak szempontjából a rendelkezés mindenképpen üdvözlendő, az ő munkarendjükben viszont tulajdonképpen nem hozott változást.

Az intézmény vezetője, Szebellédi Anna a rendelkezés elvi tartalmával egyetért, ugyanakkor dohányosként úgy érzi, személyes szabadságában korlátozott. Közalkalmazottként tiszteletben tartja a törvényt, ezzel egy időben viszont szenvedélye miatt – szavai szerint – hátrányba került a nem dohányosokkal szemben. A központban rágyújtani csak az udvaron lehet, nyilván senkinek sincs kedve a januári hidegben odakinn fagyoskodni – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy a gondozási intézmény másik, Munkás utcai felújított épületében az európai szabványoknak megfelelően egy füstelszívóval felszerelt külön helyiséget alakítottak ki erre a célra.


Helye válogatja

A szegedi rendelőintézetben nem okoz gondot a dohányzóhelyek megszüntetése. Azokat eddig is elsősorban a dolgozók vették igénybe, akik mostantól az utcára járnak majd ki füstölni. A Szegedi Városi Oktató Kórházban viszont már bonyolultabb a helyzet. Eddig minden osztályon volt kijelölt dohányzóhely, ahol a bent fekvő betegek is cigarettázhattak. Ezeket most mind megszüntetik, a pszichiátriát azonban ez különösen kényesen érinti majd. Az ott kezelt szenvedélybetegeknek ugyanis a leszokásban nagy segítségére volt a füstölés, melyet egyfajta menekülésként használtak. A cigaretta megvonása ezen az osztályon várhatóan komoly konfliktust okoz majd, hiszen az itt kezelt betegeket még csak ki sem engedhetik az utcára.