Magyar siker az uniós költségvetési tárgyalásokon

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-17 |

Magyar szempontból úgy tűnik kedvezően zárult az uniós költségvetési tárgyalás, amelynek az utolsó időszakában már csak a magyarokkal és a lengyelekkel tárgyalt a vezetőség. Sikerként értékelték Brüsszelben az uniós csúcsértekezlet résztvevői a költségvetésről született megállapodást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Magyar szempontból úgy tűnik kedvezően zárult az uniós költségvetési tárgyalás, amelynek az utolsó időszakában már csak a magyarokkal és a lengyelekkel tárgyalt a vezetőség.

A vártnál sikerült jobb eredménnyel befejezni a tárgyalásokat - mondta a költségvetési megállapodás létrejötte után, hajnali fél négy tájban a magyar kormányfő.

- Az elmúlt egy nap tárgyalási fordulóiban Magyarország összességében, az első brit javaslathoz képest egymilliárd euróval többet visz haza. Ezért küzdöttünk az utolsó percig. A végeredmény érdemben meghaladja a reggeli várakozásainkat is, amikor azt mondtuk, hogy pár száz millió euró lehet az, amelyért most harcba szállunk – értékelt Gyurcsány Ferenc.

Az eredeti brit javaslathoz képest hét milliárd euróval nőtt az új tagországoknak szánt támogatás, és ebből a növekményből jut egymilliárd euró Magyarországnak. A nálunk négyszer népesebb Lengyelország plusz nyeresége kettőmilliárd euro. A magyar delegáció számításai szerint a most elért eredmény jobb, mint amit fél évvel ezelőtt a luxemburgi elnökség javasolt, de még az Európai Parlament jóval magasabb végösszegű javaslatánál is kedvezőbb. A befizetések és a juttatások egyenlege szerint most hét évre több mint 31 milliárd euróra számíthatunk, még a másik két variánsban 30 milliárd alatt lenne a nettó bevétel. Mert nemcsak az összeg számít, hanem a felhasználási szabályok is.

- Mind a luxemburgi, mind az európai parlamenti javaslathoz képest két fontos felhasználási szabályban sikerült az eredetileg szándékolt korlátozásokat érvényteleníteni – mondta Gyurcsány Ferenc. Az egyik, hogy eltekint a mostani javaslat attól a tervezett korlátozástól, hogy az önkormányzati fejlesztési beruházásokhoz kapcsolódó általános forgalmi adó finanszírozása csak nemzeti forrásból történhet meg. Ez közel 900 milliárd forint nemzeti többlettehertől mentesíti az országot. Illetve felemelte az európai társfinanszírozás mértékét 85 százalékra, amely lényegében azt jelenti, hogy az otthoni fejlesztéseket túlnyomó részben európai forrásból lehet finanszírozni, és magyar forrásból csak a fejlesztések 15 százalékát kell megtenni. Ez szintén egy 900 milliárdos támogatás.

Nem sikerült elérni a felhasználási időhatár eltörlését, és a közép-magyarországi régió támogatottsági pozíciójának javítását. Röviden ez a költségvetési megállapodás magyar egyenlege, amelynek alapján a magyar delegáció számításai szerint az egy főre jutó támogatottságban Magyarország a második helyen áll a huszonöt uniós tagállam rangsorában.

Tony Blair brit miniszterelnök azt mondta: a költségvetés egyik fő célja az újonnan csatlakozott országok forrásainak növelése. Jacques Chirac francia elnök és Angela Merkel német kancellár is jónak nevezte a kompromisszumot.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke úgy vélte, a büdzsé a szolidaritást példázza, amely nélkül nem lenne unió.

Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök ugyanakkor azt mondta: a tárgyaláson többször is a vétó határán állt, de a javaslat végül számára is elfogadhatóvá vált. Jirí Paroubek, cseh kormányfő kijelentette, hogy az eredmény nagyon megfelelő, és sok pénzt hoz országának.

Krónika hírszolgálat


Továbbá:
Megrekedtek a tárgyalások az unió költségvetéséről
Akadálymentesítik az uniós repülőtereket
2012-ben vezetnék be az eurót Lengyelországban
Újabb brit uniós költségvetési javaslat
Elhangzott az első magyar interpelláció az EP-ben