Tízmilliós lakásból költöznek ötmilliós házba

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-12-07 | Blahó Gabriella

A Szenteshez közeli Derekegyház és Szegvár lakosainak száma nem csökken: a városból egyre több fiatal költözik a falvakba. A tapasztalatok szerint elsősorban az vonzza a családokat, hogy egy városi lakás áráért falun kertes házat és autót is lehet venni, ugyanakkor a közműellátottság folyamatosan javul.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentesről sokan szívesen költöznek falura. Fotó: Blahó Gabriella
Szentesen hosszú idő óta érthetetlenül magasak a lakásárak. A példa nélküli jelenség régóta foglalkoztatja a hozzáértőket. Ingatlanszakértőnk szerint a szentesi lakáspiacon kialakult helyzet hátterében a biztos befektetés és az alacsony gazdasági mobilitás áll: a városban megteremtett egzisztencia a legtöbb esetben egy életre szól, és a családok a hosszú távú biztonságért hajlandóak többet is fizetni. Egy ötven-hatvan négyzetméteres lakásért tízmilliót, vagy felújított állapotban jóval többet is kérnek az eladók, az otthonok pedig idővel úgyis vevőre találnak.

Az újfajta élet reményében a városi fiatalok rendre a legközelebbi falvakba költöznek. Szenczi Sándorné szegvári és Szabó István derekegyházi polgármester is arról számolt be, hogy a szentesi fiatal családok számára nagyon előnyös a faluban házat venni, hiszen négy-öt millió forintért már takaros építményhez lehet jutni, ehhez természetesen kert is tartozik. A Szentesen eladott lakás árából a faluban vett otthon felújítására vagy autóvásárlásra is futja. Mindkét település nagyon közel van a városhoz, a közlekedés autóbuszon is kényelmes, hiszen viszonylag sűrű a járat.

Szegvár polgármestere azt mondja, a kevésbé tehetős családok szívesen választják a falut, hiszen az újszerű életkörülmények mellett egyre javul az infrastrukturális ellátottság. Szenczi Sándorné elmondta, a városból ide települők felső tagozatos gyermekeiket már ritkán íratják a Forray Máté Általános Iskolába. Viszont a kisebbek szülei bíznak az intézményben folyó oktatásban.

A gyermekek iskoláztatásáról hasonló értesülései vannak Szabó Istvánnak. A derekegyházi óvodába is több volt városi gyerek jár.
A falvak elöljárói abban bíznak, hogy a kiköltöző családok továbbra is a helyi oktatási intézményt választják. Ez azért jelentős dolog, mert e gyerekek szülei szinte minden esetben megőrzik a szentesi munkahelyüket, és naponta ingáznak a város és Szegvár, illetve Derekegyház között.

A vándorlás miatt a két település lakóinak száma alapvetően nem változik: az elhunytak helyett a városból fiatalok jönnek, akik a falvak gazdasági életében nem hoznak ugyan jelentős változást, viszont jelenlétük más módon mindenképpen hasznos lesz – mondják a polgármesterek.