Közmunkaprogram Szentesen és négy községben
 Kilencvenegyen kapnak munkát

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-24 | Balázsi Irén

A szentesi kistérség többcélú társulása 25 millió forintot fordít kilencvenegy munkanélküli foglalkoztatására decembertől. A regisztrált állástalanok hat hónapig jutnak jövedelemhez.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lassan felnő egy olyan generáció, amely nem látta a szüleit nap mint nap munkába járni, nem csörgött az óra odahaza reggelente – mondta Szirbik Imre szentesi polgármester annak kapcsán, hogy a kistérség többcélú társulása 25 millió forintos költségvetéssel elindíthatja a közmunkaprogramot. A társulás elnöke tisztában van persze azzal, hogy ez a projekt nem jelenthet végleges megoldást az állástalanok problémáira, ugyanakkor az ügyeskedő életmód terjedését akadályozhatja. A Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium pályázatán nyert összeg most 91 regisztrált munkanélküli foglalkoztatására nyújt lehetőséget. A program december 1-jén indul, és hat hónapig jelent biztos jövedelmet a családoknak. Az állástalanok így könnyebben átvészelhetik a telet, amikor is az idényjellegű mezőgazdasági munkák befejezésével mindig csökken a foglalkoztatottak száma. A szentesi térségben most mintegy tízszázalékos a munkanélküliségi ráta.

A közmunkaprogramban a környező községek közül Árpádhalom, Eperjes és Nagytőke nem vesz részt. A tegnapi sajtótájékoztatón Czabarka János nagymágocsi polgármester azt mondta: ezeknek a kistelepüléseknek valószínűleg gondot jelent a pályázatban előírt önrésznek az előteremtése. Mágocson viszont az önkormányzat a központi támogatás mellé odateszi a saját forrást, így tíz személynek oldódik meg a téli foglalkoztatása. A polgármester reményei szerint nem kell majd verbuválniuk az állástalanokat, hanem a munkaügyi kirendeltség közvetítésével eljutnak hozzájuk. Nagymágocson egyébként azt tervezik, hogy amikor az időjárás engedi, rendbe teszik a temetőt és a környékét, továbbá gondozzák a zöldterületeket. Czabarka bízik abban, hogy a kormányzat mostani programja csak a kezdet, ami után megpróbálja megoldani a régiót feszítő gondokat. Ugyanakkor a lakosságnak azt kell megértenie, hogy a fekete- és a szürkegazdaságban „elbliccelt" évek hosszú távon nem jelenthetnek megélhetést.

Lapunk érdeklődésére Szigeti Miklós, a társulás irodavezetője elmondta: a szaktárca pályázatán nyert pénzből Derekegyházon 17, Fábinsebestyénben 15, Nagymágocson 10, Szegváron 12 és Szentesen 37 munkanélküli foglalkoztatására nyílik lehetőség. Az önkormányzati intézmények felújítására, belvízelvezető csatornahálózat takarítására, utak javítására, zöldfelületek gondozására főleg segéd-, betanított- és szakmunkásokat várnak napi 6 órában. Az idén a munkájukért bruttó 43 ezertől 56 ezer forintig terjedő összeget kapnak majd a beosztásuktól függően. A minimálbér emelkedésével 2006-ban a közmunkások fizetése is növekedik.

A kistérség többcélú társulásáról elhangzott: korábban voltak feszültségek, egyes községek illetékes vezetői szerint ugyanis a város „ráült a térségre". Szirbik Imre azt mondta erről: megértette a lázadásukat, s Szentes nem elnyomója, hanem a motorja akar lenni a régió fejlődésének.