Adóval sújtják az elhunyt szentesi díszpolgárt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-08 | Balázsi Irén

Sérelmesnek találja a szentesi Kotymán László, hogy a vízgazdálkodási társulat érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezte, pedig nincs is földtulajdon a birtokában. Ugyancsak csekket küldtek több mint két éve elhunyt apósának, Szentes díszpolgárának, Zsoldos Ferenc főorvosnak. A társulat ügyvezetője, Csatlós Péter elmondta: a földhivatali nyilvántartásból vették az adatokat, amelyek változásáról tájékoztatni kell az intézőbizottságukat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére kötelezte a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat Kotymán Lászlót. Különféle jogszabályokra hivatkozva azt várják tőle, hogy egyenlítse ki a mintegy 4 hektár földterülete után a díjat. Azt is kilátásba helyezték, hogy ha nem egyenlíti ki a tartozását, azt behajtják rajta. Kotymán László nem érti, honnan vették a helyrajzi számot, ami alapján kivetették rá a sarcot. Fogalma sincs, hogy miről van szó, hiszen korábban sem fizetett ilyen hozzájárulást. Földtulajdon ugyanis nincs a birtokában, mindössze a felerészben haszonélvezője egy 220 négyszögölnyi belterületi hobbiföldnek. A szentesi férfi szívesen belenézne a vízgazdálkodási társulat nyilvántartásába, hogy megtudja: honnan jutott ő további földterülethez.

Kiderült azonban, hogy Kotymán László apósa is kapott fizetési felszólítást. – Az csak hagyján, hogy ötvenéves orvosi tevékenysége után megfosztották doktori címétől, de az egykori mintegy hatvan hektár földtulajdonát is jócskán lefaragták – fogalmazott Kotymán László. Hozzátette: kíváncsi lenne, hogyan szednék be a díjat dr. Zsoldos Ferenc nyugalmazott sebész főorvostól, Szentes város díszpolgárától, akit két és fél éve eltemettek.

– A földhivatali nyilvántartás alapján róttuk ki rájuk az érdekeltségi hozzájárulást – mondta lapunk érdeklődésére Csatlós Péter, a Szentes és Vidéke Vízgazdálkodási Társulat ügyvezetője. Mindenkitől azt várják azonban, hogy jelezzék náluk, ha nem pontosak az adatok. Amennyiben bemutatják a változásokat bizonyító iratokat, a társulat módosítja a kiküldött határozatot. Az ügyvezető egyébként állampolgári kötelességnek nevezte bejelenteni a jogviszonyban történt változásokat.

Tapasztalataik szerint a jogi személyeknél jobbára nyomon követhetők a módosítások. De több ezer adatot tartanak nyilván, s ezek túlnyomó része magángazdálkodóké. Példaként említette, hogy 1500 gazdának van egy hektárnál kisebb földterülete. Csatlós Péter elmondta azt is: szinte naponta kötnek adásvételi szerződéseket, így állandóan változnak az adatok. Elismerte ugyanakkor, hogy természetesen van pontatlanság a nyilvántartásban. Egyébként nem kell befizetni az érdekeltségi hozzájárulásról kiküldött csekket, ha az olyan iratok alapján készült, amelyek már nem érvényesek. Késedelmi kamatot vagy büntetést sem számítanak fel azoknak, akik a megadott határidőre nem egyenlítik ki a tartozást. Ellenben ha valós iratok alapján rótták ki az érdekeltségi hozzájárulást, például magánszemély esetében, s az illető nem fizeti azt be, közadók módjára behajtható tőle az összeg.


Hetvenöt százalék fizet

A vízgazdálkodási társulat mintegy 47 millió forint összegű érdekeltségi hozzájárulás beszedését tervezi évente. A számlájukra azonban megközelítőleg csak 40 millió folyik be. A fizetésre kötelezettek 75-78 százaléka tesz eleget a törvényi előírásoknak. A társulat kezelésében egyébiránt 480 kilométer hosszúságú csatornarendszer és 20 szivattyútelep van. Ezek üzemeltetésére fordítják az érdekeltségi hozzájárulást is.