Szentesen nem félnek a nehézfémtől

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-28 | Balázsi Irén

Amint arról már írtunk, nehézfémmel szennyezett halakat hoztak a Pó folyóból térségünkbe, ezt az akciót azonban veszélyesnek tartja a horgászok megyei elnöke. Lapunk érdeklődésére nem tagadta a szentesi egyesület vezetője, hogy ők is vásároltak kedvezményes áron olasz pontyokat, de szerinte aligha engedték volna át azokat az országhatárokon, ha mérgezettek lennének.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem félnek a Gerecz-tónál a horgászok, hogy nehézfémmel szennyezett pontyot fognak ki. Fotó: Tésik Attila
A méreganyag bejuthat annak a szervezetébe, aki elfogyasztja a Pó folyóból kifogott harcsát és pontyot. Ezek a halak ugyanis nehézfémmel szennyezettek, egy mérés tanúsága alapján a megengedett mértéknek a másfélszerese van bennük. A horgászok megyei szövetségének ügyvezető elnöke, Láda Gáspár korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy tudomása szerint Csongrád megyében van olyan egyesület, amely olasz pontyot hozott be telepítésre. Veszélyesnek tartja ezt az akciót, mert a nehézfémek még úgy sem tűnnek el a húsból, ha a halat tiszta vízbe teszik. Ezért aztán akkor sem lett volna szabad megvenni ezeket a pontyokat, ha olcsón jutottak hozzá. Nem véletlenül akarnak szabadulni egyébként az olaszok a Pó folyóban lévő halaktól, mert tudják, hogy mérgezettek.

Láda Gáspár nem nevezte meg, hogy a megyében melyik horgászvízkezelő szervezet vásárolt nehézfémmel szennyezett pontyokat. Lapunk tudomására jutott azonban: a szentesi horgászegyesülethez kerülhetett ezekből a halakból. A civil szervezet elnöke, Füsti M. Lajos egy percig sem titkolta: öt mázsa olasz pontyot vettek még a nyáron, s ezt az állományt a Gerecz-tóba telepítették. Véleménye szerint azonban egyetlen vizsgálat nem lehet bizonyíték arra, hogy ezek a halak nehézfémet tartalmaznak. A szentesi elnök azt gondolja: ha alaposan megnéznék a magyar halakat, azokban is kimutathatnának ilyen anyagot.
Ugyanúgy, mint a közutak mentén lévő gyümölcsfák termésében is találnának nehézfémet. A Pó folyóból Szentesre került halak egyébként nagy testűek, öt-tíz kilogrammot is nyom egyik-másik példány. Füsti szerint ha betegek lennének, aligha nőttek volna meg ennyire. Nem szólva arról, hogy mérgezett halakat nem is engedtek volna át három európai uniós ország határán is az állat-egészségügyi hatóságok. A szentesi egyesület birtokában vannak az orvosi igazolások az olasz pontyokról, amelyeknek kilóját különben 500 forintért vették egy fuvarozótól. Idehaza egyébként 2 ezer forint az ára kilogrammonként.

A szentesi Király József a megyei szövetségnek is tagja, aki a magánvéleményét osztotta meg lapunkkal. Nem ért egyet azzal az állítással, hogy az olaszok azért nem fogyasztják a pontyot, mert mérgezett. Az itáliaiak „szeméthalnak" tartják azt a halat, amelyet a magyarok kedvelnek. Az olaszok szempontjából persze érthető a dolog, hiszen tenger van körülöttük, ezért természetes, hogy szívesebben eszik az ott fogott halakat.


Nincs felelőse a halpusztulásnak

A Szentesi Rendőrkapitányság megszüntette a büntetőeljárást, amelyet a nyáron indított a Kurcát érintő halpusztulás ügyében – tudtuk meg M. Toronykőy Mártától, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Mint arról lapunkban beszámoltunk, környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indult az eljárás ismeretlen tettes ellen. A rendőrség az ügyben szakhatóságokkal együtt vizsgálta az esetet, az érintett területről többször is vettek mintát. A szakértői vélemények elemzését követően fejezték be az eljárást. Azt állapították ugyanis meg, hogy a halak pusztulását nem környezetszennyezés, veszélyes hulladék elhelyezése, vagyis nem toxikus anyagnak a vízbe kerülése okozta, hanem oxigénhiányos állapot következett be.