Húshorgásztól ne végy halat!
 Nehézfémet tartalmaz az olaszországi harcsa

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-19 | Farkas Csaba

Senki ne vegyen feltűnően olcsó, fagyasztott halhúst – hívja föl a figyelmet az össznépi halfogyasztási szezon közeledtével a szakember. Van rá esély: az olaszországi Pó folyón magyar „húshorgászok" által fogott, tízmázsaszámra az országba behozott harcsából származó halhúsról van szó. Egy mérés szerint a Póból származó harcsa nehézfémtartalma a megengedettnek másfélszerese.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Fehér-tó tükörpontyai garantáltan egészségesek – és finomak is Fotó: Gyenes Kálmán
– Senki se vásároljon ellenőrizetlen származású halat – hívja föl a figyelmet Sztanó János, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa elnöke, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója. Ismeretes: az elmúlt hónapokban sok horgász utazott Olaszországba, a harcsában rendkívül bővelkedő Pó folyóhoz.

Mérgező harcsa Olaszországból

Közülük sokan nem tisztességes horgászok voltak, hanem „húshorgászok", akik ipari mennyiségben fogták, akár halászati módszerekkel is, a harcsát. A megtisztított, kifilézett, lefagyasztott halhúst nagy mennyiségben hozták haza, s értékesítették vendéglőknek.

– A terméktanács, s ez nem Csongrád megyei eset, megvizsgáltatott Pó folyóból származó harcsahúst. Kiderült: nehézfémtartalma a megengedettnek másfélszerese. Igaz, ez csak egyetlen vizsgálat volt; ahhoz, hogy általános érvényű következtetést tudjunk levonni, többszörös vizsgálat lenne szükséges. De így is figyelmeztetésértékű – hívja föl a figyelmet Sztanó János.

A vendéglátóson is múlik

Sok múlik a vendéglátósok felelősségérzetén, hiszen az okmányokkal igazolt, magyarországi, egészséges harcsával együtt elvileg olcsón,
Terjed a herpeszvírus

Európa-szerte terjed a pontyokat fertőző úgynevezett „koiponty-herpeszvírus". A koiponty – délkelet-ázsiai, színes ponty – herpeszvírusa emberre nem veszélyes, de hazai pontyokra átterjedve tógazdaságokban óriási pusztítást okozhat. – Magyarországon, ellentétben Európa legtöbb országával, még nem mutatták ki ezt a vírust – mondja Sztanó János. Ez is a magyar halászati szakma fölkészültségét mutatja.  
feketén vásárolt harcsahúst is értékesíthetnek. – Országszerte az egész halászati szakma figyeli, hogy hová érkezik garantáltan olaszországi származású harcsa, és ott nem is marad el az ÁNTSZ-ellenőrzés – hívja föl a figyelmet a terméktanács elnöke. Egyébként az igazi vendéglátós már csak azért sem vásárol Olaszországból érkező harcsát, mert a messziről hozott fagyasztottnál sokkal jobb a frissen érkező fehér-tavi vagy tiszai.

– Hallomásom szerint országos szinten terítették a Póból származó, tízmázsaszámra, kamionnal behozott harcsát – mondja Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. Tehát nem kell okvetlenül itteni horgásznak a Póhoz mennie ahhoz, hogy egészségre káros harcsahús kerülhessen haza. Az ügyvezető elnök mondja: a megyéből neki olyanokról van tudomása, akik sporthorgászni utaztak a Póra, s a zsákmányolt halat visszaengedték. Hozzáteszi: elvileg azonban innen is akadhattak, akik üzleti céllal fogták Olaszországban a harcsát.

Gyanús a nagyon olcsó ponty

Nemcsak fagyasztott harcsa juthatott Olaszországból a megyébe, hanem élő ponty is. Az ügyvezető elnök tudomása szerint van horgászvízkezelő a megyében, mely olcsón pontyot hozott be Itáliából, vizei telepítésére. Ez azért veszélyes, mert a nehézfémek „nem áznak ki" a halhúsból, amikor a hal tiszta vízbe kerül: a halzsírban fölhalmozódva még hosszú ideig ott maradhatnak. És ha közben a horgászok kifogják, hazaviszik, megeszik, akkor az emberi szervezetbe is bejut a méreganyag.
A halállomány azért is szaporodott föl ennyire a Pón, s azért lehet nagyon olcsón hozzájutni, mert az olaszok, tudva, hogy mérgezett, nem fogyasztják.