Feljelentés iskolakerülésért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-19 | Blahó Gabriella

Iskolakerülés miatt feljelentette a szentesi gyámhivatal a rendőrségen azt a házaspárt, amely nem adatta be gyermekeinek a kötelező védőoltásokat. Mint korábban többször megírtuk, a szülők döntése miatt egyetlen óvodába és iskolába sem vették fel a kicsiket. A jegyző ugyan kijelölte azt az intézményt, ahol magánúton megkezdhetné a tanulást az iskolaköteles fiú, ám az édesanya még nem íratta be, csupán tájékozódott.
Körön kívül

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A nagymama (háttal) úgy véli, családi életük magánügy Fotó: Tésik Attila
A szentesi Cs. H. és B. Z. négy gyermeke közül a legidősebb, Dávid elmúlt hétéves. Az oktatási törvényben foglaltak szerint iskolaköteles korú, a tanulás megkezdése előtt azonban még egy évet el kellene töltenie az óvodában. Dávidot testvéreihez hasonlóan egyetlen szentesi óvodában sem fogadták, mert – ahogy arról többször írtunk – szüleik nem adatták be nekik az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat. A gyermekek értelmi fejlődésének veszélyeztetése miatt a gyámhivatal újabb feljelentést tett a szülők ellen a rendőrkapitányságon, ahol kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A szülőkre pénzbírság is vár, ugyanis az oktatásról szóló törvény rendelkezései között szerepel a kötelező iskolába járás, s az a szülő, amelyik elmulasztja intézménybe íratni gyermekét, s arról sem gondoskodik, hogy magántanulóként képezze vagy képeztesse, szabálysértést követ el, amely ötvenezer forinttal büntethető, akár többször is – tudtuk meg Szécsiné Szepesi Mónikától, a gyámhivatal munkatársától.

Szentes jegyzője hozott egy határozatot, amelyben hozzájárul ahhoz, hogy az iskolaköteles korú Dávid magánúton folytassa kötelező tanulmányait. Sztantics Csaba a körzet szerinti Petőfi Sándor Általános Iskolát jelölte ki a vizsgák helyszínéül, a jegyző szerint megnyugtató volna, ha rendeződne a gyermekek ügye. Úgy véli, a család esetében méltányosságot kell gyakorolni, ugyanakkor nem megengedhető, hogy a hivatal a hasonló módon felmerülő problémákban ne legyen következetes.

Mészáros László, a Petőfi-iskola igazgatója elmondta, hogy az édesanya
Sztantics Csaba jegyző: A hivatalnak következetesnek kell lennie Fotó: Tésik Attila
még nem íratta be legnagyobb gyermekét az intézménybe, ahol egyébként más magántanuló nincsen. A fiatal asszony ebben a hónapban járt az iskolában, tájékozódott a tankönyvekről és a tananyagról. A magánúton való tanulás esetében is érvényes a közoktatási törvény azon passzusa, mely kimondja, hogy előtte egy esztendőt el kell tölteni óvodai közösségben. Ez alól a jegyző mostani határozata sem ad fölmentést.

Vagy szerezniük kell a szülőknek egy olyan igazolást, amely bizonyítja, hogy a gyermek érett a tanulásra. Dávid pedig még nem járt óvodába sem, így egyelőre nem látszik biztosítottnak, hogy ezen az őszön megkezdheti tanulmányait.

A család vekerháti házában ottjártunkkor a négy kisgyermek,
Az állam nem perelhető

A Berendi gyerekek szülei szerint a Magyarországon forgalomban lévő oltóanyagok korszerűtlenek, és nem elég biztonságosak, magukban hordozzák az oltás kiváltotta betegség lehetőségét. Időközben született egy új minisztériumi rendelet, amely kimondja, hogy a kötelezően előírt védőoltások okozta esetleges egészségkárosodásért november elsejétől csak az orvos, a vakcina forgalmazója, vagy gyártója perelhető – az állam nem.  
Dávid, Máté, Márk és Lívia volt otthon a nagymamával. A nagyszülő lányával megegyező véleményt képviselve határozottan állította, hogy a védőoltásokra egyáltalán nincsen szükség, hiszen rajtuk kívül mindenki be van oltva, és a vegetáriánus étrend szerinti táplálkozás is védettséget nyújt. A nagymama úgy tudja, hogy más országokban türelmesebben kezelik a védőoltásügyet.

Megkérdeztük a nagymamát, milyen jövőt képzel el unokái számára, ő azonban úgy vélte, a család élete magánügy. Szerettünk volna a gyermekek anyjával is találkozni, de nem volt otthon: főiskolai tanulmányokat folytat Hajdúböszörményben. Telefonon sikerült vele beszélni, de nem akart nyilatkozni az ügyről.