Pesten a Petőfiről

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-18 | Balázsi Irén

Folytatódik a jogi procedúra a szentesi Petőfi Szálló ügyében annak ellenére, hogy a szegedi táblabíróság már jogerős ítéletben kimondta: az épület az önkormányzatot illeti. A fővárosban még 2000-ben indult per tárgyát az képezi, hogy a szálloda korábbi tulajdonosa, a FIK Rt. megtámadta azt az adásvételi szerződést, amelyet 1997-ben kötött a Budalakk Kft.-vel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Jogerős ítélettel zárult a közelmúltban a szegedi táblabíróságon a több éve tartó eljárás a szentesi Petőfi Szálló tulajdonjogáról. Mint arról beszámoltunk lapunkban, a megyei vendéglátó vállalat privatizációja során a fővárosi FIK Rt. vette meg a szállodát. Ám 1997 szeptemberében eladta az épületet a Budalakk Kft.-nek. Amikor az önkormányzat tudomására jutott a tranzakció, rögtön pert indított az illetékes bíróságon arra hivatkozva, hogy megilleti az elővásárlási jog. Ezt mondta most ki a maratoni per végén jogerős ítéletével a szegedi táblabíróság.

Csakhogy Budapesten egy másik eljárás is folyamatban van, mégpedig 2000 óta. Az önkormányzat jogi képviselője, Stern Sándor ügyvéd lapunk érdeklődésére elmondta: a Fővárosi Bíróságon december 5-ére halasztották a tárgyalást, ahol a FIK Rt. a felperes, az alperes pedig a Budalakk Kft. A per tárgyát egyebek mellett az képezi, hogy a szentesi Petőfi Szálló 1997-ben kötött adásvételi szerződése érvényes-e. A FIK ugyanis azt állítja: ezt az okiratot az rt. nevében nem azok írták alá, akik erre hivatottak, vagyis érvénytelen a szerződés. A szentesi önkormányzat – szaknyelven mondva – beavatkozott a FIK és a Budalakk között folyó perbe, annak megállapítása érdekében, hogy a két cég érvényes adásvételi szerződést kötött. Azóta egyébként mindkét társaság ellen felszámolási eljárás indult.,

A tárgyalást azért halasztották el a minap Budapesten, mert a Fővárosi Bíróságnak most jutott a tudomására, hogy a szegedi táblabíróság jogerős ítéletet hozott a szentesi önkormányzat javára a Petőfi Szálló elővásárlási jogával kapcsolatban. Ennek tanulmányozásához időre van szüksége az igazságszolgáltatási szervnek. Stern Sándortól azt is megtudtuk: ha a Fővárosi Bíróság azt állapítja meg decemberben, hogy a FIK és a Budalakk közötti szerződés érvényes, akkor a szegedi táblabíróság jogerős ítélete a mérvadó. Ennek értelmében pedig a Petőfi Szálló az önkormányzat tulajdona.