Megmaradt a katedránál a szentesi igazgató
 A versenyszférába csábították Pádárnét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-17 | Balázsi Irén

A szakképzés fejlesztésében elért kiemelkedő teljesítményéért Trefort Ágoston-díjjal jutalmazták Pádár Zoltánnét, a szentesi Boros Sámuel Szakközépiskola igazgatóját. Az oktatási intézmény volt tanulója hálás egykori tanárainak, s büszke kollégáira és diákjaira.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Pádár Zoltánné igazgató gyerekkorában az unokatestvéreit tanítgatta. Fotó: Tésik Attila
Az oktatási miniszter, Magyar Bálint terjesztette fel Pádár Zoltánnét az állami kitüntetésre. A Trefort Ágoston-díjat egyébként tizenöt kiemelkedő tanáregyéniségnek ítélik meg évente, az idei tanévkezdés előtt tizenhárman vehették azt át az országból – a szentesi Boros Sámuel Szakközépiskola igazgatójával együtt. Az oktatás fejlesztéséért kapta Pádárné Éva az 1872-től 1888-ig vallás- és közoktatásügyi miniszterként tevékenykedő liberális politikus és író nevét viselő kitüntetést. Erről azt mondta: bár örült a pályafutása eddigi legrangosabb elismerésének, ám munkálkodása során sohasem az vezérelte, hogy megjutalmazzák érte.

Trefort Ágoston az oktatás fejlesztése érdekében tevékenykedett, Pádár Zoltánné pedig közgazdász-tanárként különösen a szakképzés korszerűsítéséért fáradozik hosszú ideje. Jó pár éve a szaktárca megbízásából különböző hazai és uniós programok kidolgozója, és az ország hatvan iskolájának a munkáját irányítja.

A szentesi szakközépiskola jogelődjéhez, a közgazdasági technikumba jelentkezett annak idején a szülei tanácsára. Az viszont már gyerekkorában bizonyos volt, van érzéke a tanításhoz. Az igazgatónő elmondta, hogy akkoriban az unokatestvéreit tanítgatta. Középiskolai tanárainak is köszönheti – akik közül többen a kollégái lettek később –, hogy belőle közgazdász és pedagógus lett. Az osztályfőnökét, a Makón élő Domokos Lászlót említette, meg a szakmai tárgyak tudós tanárát, a pár éve elhunyt Szöllősyné Kató nénit, no és a szigoráról közismert Forgó Istvánt, akitől a rendet sajátította el. Amikor a középiskolába járt, hogyan is gondolhatott volna arra: egyszer majd ő ül az igazgatói székbe.

A diáklányok között – mint mondani szokás – még ma is elvész Pádár Zoltánné, aki pedagógusként a 34. tanévét kezdte ősszel. Az intézményt 16. esztendeje irányítja, előtte 10 évig igazgatóhelyettes volt. Büszke a kollégáira és a tanítványokra, akik sok-sok versenyen országos hírnevet szereztek az iskolájuknak. Azt mondta róluk: egy-egy sikeres szereplés után szinte látszik rajtuk, hogy kivirultak. A tantestület egyébként mindig is arra törekedett, hogy versenyképes tudás birtokában engedje útjukra a fiatalokat. A pedagógusok büszkék lehetnek arra: öt év átlagát tekintve a diákjaik közel ötven százaléka tanult tovább. Egy másik felmérés szerint az ország mintegy kétezer középiskolája közül a szentesi Borost a 16. helyre sorolták az úgynevezett hozzáadott érték kategóriában. Akik ezt a rangsort összeállították, valójában azt vizsgálják, hogy milyen felkészültséggel érkeztek a diákok az általános iskolából a középiskolába, és onnan milyen tudással bocsátották el őket.

Nagyon kedveli a fiatalokat Pádár Zoltánné, akinek az ajtaja mindig nyitva van előttük. Tanítani is szeret, erre pedig az a legfőbb bizonyíték, hogy csábítgatták őt a versenyszférába dolgozni a közalkalmazotti bér sokszorosáért, ám ő megmaradt a katedránál.