Tiltakoznak a szentesi természetvédők

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-15 | Blahó Gabriella

A szentesi természetvédők szerint nem kellene kivágni minden elöregedett fát a szentesi ártéri erdőben. A szegedi Dalerd Rt. teljesen lecsupaszítja a Tisza menti négyhektáros területet, ahová csemetéket ültet hamarosan.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Vidovics Ferenc
Az idős fák nem csúfítják a vidéket, sokkal inkább emelik a táj értékét – véli Őze Péter erdésztechnikus, agrármérnök, aki a lapunkban nemrég megjelent cikk kapcsán fejtette ki a véleményét. Mint megírtuk, a szentesi ártéri erdő fáit kivágják, a Tisza bal partja egy ideig kopasz lesz. A helyi természetvédő szerint a teljes fakitermelés nem járul hozzá környezetünk értékeinek megőrzéséhez. A fehér, szürke és fekete nyarak rengetegében most nyolcvan-száz esztendős fákat lehet találni, a Tisza partján kivágottak törzsének átmérője alig egy méter feletti – nőhetnének, terebélyesedhetnének még tovább, tette hozzá.

Úgy véli, a fekete nyarak megőrzése azért is fontos volna, mert a természetvédelemben szó esett ennek a fajnak a védetté nyilvánításáról, hiszen genetikai érték. A régi erdészeti gyakorlatban volt szokás, hogy úgynevezett „hagyásfák" maradtak a kivágások mentén, amelyek őrizték az eredeti tájképet és területhatárokat jelöltek. Őze Péter szerint árvízvédelmi szempontok miatt is szükség volna a válogatásra, nem beszélve a környék turisztikai vonzerejéről.

Vele egybehangzóan nyilatkozott a kérdésről Paulovics Péter, a Csongrád Megyei Természetvédők Egyesületének elnöke, aki szerint a Dél-Alföldön folyó fakitermelési kampány nem szolgálja a vidék természeti értékeinek megőrzését. Úgy gondolja, a szentesi fák kivágva kevesebbet érnek, mint lábon.

A város főkertésze úgy látja, nyilvánvalóan szigorú elvárások mentén, szabályosan adott engedélyt az állami erdészeti szolgálat a fakitermelésre, Baloghné Berezvai Csilla szerint ezért feltehetően abban nincs semmi kivetnivaló. Úgy tudja, a fakivágás után következik az erdőtelepítés. A Dalerd Rt. termelési igazgatója, Fazekas József azt hangsúlyozta, hogy az eredeti állapotnak megfelelően hazai és nemes nyárfákat telepítenek, sarjaztatással és sorban ültetéssel.