Netezni tanulnak a szegvári nagyszülők
 Pályázati pénzből képezik magukat a nyugdíjasok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-15 | Blahó Gabriella

Harminchat szegvári nyugdíjas tanulja az internet és a számítógép használatát a falu művelődési házában. Az idősek nagyon lelkesek; egy néni Lengyelországban élő lányával vált elektronikus leveleket, egy nyugdíjas építésztechnikus pedig annak örül, hogy most már ő is tovább képezheti magát, mert a cégnél mindig a fiatalokat küldték a tanfolyamokra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ilike néni szívesen andalog a világhálón. Fotó: Purgel Zoltán
Ingyen tanulják a szegvári nyugdíjasok a számítógép használatát egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Az önkormányzat megbízásából készítette el a pályázati anyagot Nagyné Pölös Edit, és a falubeli idősek között hamar népszerűvé lett a számítógépes tanfolyam. A kínálkozó lehetőségnek gyorsan híre ment Szegváron, a jelentkezők minden rendelkezésre álló percet kihasználva jól haladnak a tananyaggal.

Vígh Attila – Nagyné Edit szavai szerint – harcedzett oktató, aki az idősek nyelvére is le tudja fordítani a számítógépes szakzsargont, így teszi érthetővé és elérhetővé az internet világát a résztvevők számára. A foglalkozásokon a kicsit lassabban haladók mellé az erősebb tanulókat ülteti az oktató, így egymást is segítik az idős diákok. A tanfolyam végétől az esélyegyenlőségi minisztériumtól nyert pályázatnak köszönhetően a hallgatók egy évig ingyenesen férnek hozzá a faluban található eMagyarország pontokhoz.

A kortársak közül sokan csodálkoznak, hogy egyes asszonyok miért is fogtak a tanulásba. Gémes Mihályné Ilike néni azt mondta, akad a faluban olyan is, aki kinevette, hogy hetvenhat éves létére effélével foglalkozik.
Ilike néni azonban büszke arra, hogy pontosan tudja, mi az egér, mi a top, mit jelent a levelezőrendszer, és hogyan lehet barangolni a világhálón. Az asszony otthonában mindennap használja a számítógépet, melyet Lengyelországban élő lányától kapott ajándékba.

– Egy este néha két e-mailt is váltunk – meséli. – De másokkal is rendszeresen levelezek elektronikus úton. A televízió és a rádió helyett mostanában szórakozásként egyre többször a számítógépet választom, s már azon is gondolkodtam, nyilván egy nagyobb hozzáférési csomagot is kellene vásárolni.

Hozzá hasonlóan tanulja a számítógép kezelését Kovalcsik Sándor, aki nemrégiben ment nyugdíjba. Az építésztechnikus azt mondja, a munkahelyén korábban mindig a fiatalok mentek tanfolyamra, ő ezekből a kalandokból kimaradt. Azért is örül nagyon a lehetőségnek, mert a családi költségvetés összeállításakor az egységár-gyűjteményt egyedül az interneten találja meg, és a képzésnek köszönhetően most már tényleg meg is találja.

Hamarosan skype-on akar érintkezni az unokájával Vígh Árpádné, a fiatal büszkeség ugyanis a tengeren túlon lakik. Az asszony, amikor megtudta, hogy Szegváron lehet ilyet tanulni, majd „szétesett a boldogságtól", hiszen a technika ismeretének segítségével beszélhet a családjával, és akár naponta is láthatja őket.