Mihály Béla: Bach és Jézus

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-14 |

Mihály Béla, a szentesi Lajtha László Zeneiskola igazgatója Lewis Wallace Ben-Húr című könyvéről beszél.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
„Édesanyámtól kaptam a könyvet ajándékba, a harmincadik születésnapomra. Emlékszem, milyen nagy hatással volt rám, s miután elolvastam, sorra vettem a kezembe hasonló témájú írásokat, melyek a korszakkal, Jézus megjelenésével foglalkoztak. Amíg kisgyermekből felnőtté növekedtem, az iskolában, közösségekben szinte szó sem esett a kultúrának erről az oldaláról. Sokszor elgondolkodom azon, milyen lehetőségektől estem el, esett el az én korosztályom, milyen távlatokat nyithatott volna a nevelés számunkra.

A vallásgyakorlást, s az azzal járó külsőségeket nem érzem magamhoz közel állónak, s a hétköznapokban sem foglalkozom minden pillanatban azzal az érzéssel, ami olykor mégis megérint; főként választott és nagy kedvvel művelt pályámon, a zenében.

A komponisták között talán nincs még egy, aki olyan mélyen kötődött volna Istenhez, olyan nagyszerűen és egyértelműen kifejezte volna a Mindenség nyelvén a szeretet, a létezés igenlésének és örömének teljességét, mint Bach. Az ő muzsikáját nevezi az én szakmám abszolút zenének. Más zeneszerzők művei sok esetben valami konkrétan megnevezhető dologról üzennek, egy hangulatról, egy táncról, egy kisasszonyról, a sziporkázóan szép zeneművek mellett talán csak Bach hallatán mondjuk ki magunkban: most nyilván Ő szól."


Továbbá:
Korom András: A humor: éltető elem
Bakai Csaba: Mikszáth Kálmán jeles mondatai
Blahó Gabriella: Önzés és önzetlenség
Szuromi Pál: Az emberség grádicsai
Fekete Klára: Egészség és jó kártyajárás