Feltöltés, árokjavítás Szentes szélén
 A belvíz miatt féltek a földhalmoktól a Hajnal utcában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-13 | Blahó Gabriella

Belvíz alakulhat ki a városszéli földkupacok miatt a közeli portákon – aggódtak Szentesen a Hajnal utca lakói. A környéken élők félnek az odahordott talajtól, a parcella tulajdonosa viszont épp azért tölti föl a szikes területet, hogy könnyebben elmenjen a víz. Az árkot is megcsinálja, és gabonatárolót, gépszínt épít.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tornyosul a föld a Hajnal utcában. Fotó: Tésik Attila
Kétségbeesett hangú levelet küldtek szerkesztőségünkbe a szentesi Hajnal utca lakói. A szövegből az derül ki, hogy valaki több ezer tonna földet teríttetett a város szélére, mely tovább rontja a közeli belvizes földek értékét. A város határában előbb Berényi Lászlóval találkoztunk a Hajnal utcában, aki a levélről ugyan nem tudott, de azt állította, hogy esőzés után valóban nehezen folyik itt el a víz. Megpróbáltunk utánajárni annak, honnan származik a szemmel láthatóan tényleg nagy mennyiségű föld. A csatornázás műszaki vezetője, Sáfrán Bálint elmondta, hogy az ő beruházásukhoz nincs köze a földhalomnak. Úgy vélte, a vízműé lehet.

A Szentesvíz Kft. nemrégiben valóban épített itt vezetéket, azonban a terület nem a cégé – mondta Ikládi András, a kft. munkatársa.
Nyomozásunknak híre mehetett, mert ottjártunkkor a terület tulajdonosa, Molnár László éppen a helyszínen volt. A közelben lakó Molnár elmondta, hogy a kérdéses földterület szikes talaj, amelyen eső után egy ideig állt a víz, aztán hirtelen szivárgott be a talajba. A csatornázás során kitermelt földet azért kérte el magának és szállíttatta az ingatlanára, mert a jövőben éppen ezt a jelenséget szeretné megakadályozni. Úgy véli, hogy a laza földben könnyebben elfolyik majd a csapadékvíz, s a parcella mentén lévő árkok megjavításával is inkább segít az itt élőknek. Mint mondta, saját érdeke is, nem csak a többi Hajnal utcai lakosé, hogy a belvíz okozta lehetséges károkat elkerülje, hiszen gabonatárolót és gépszínt akar itt építeni.