A telepvezető beoltatná magát

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-11 |

„Szó lehet arról, hogy állatorvosokat, baromfitelepen dolgozókat oltsunk a madárinfluenza ellen" – nyilatkozta Bujdosó László országos tiszti főorvos tegnap. A szentesi Árpád-Agrár Rt. baromfiágazatának vezetője, ha kell, aláveti magát a védőoltásnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
„Szó lehet arról, hogy állatorvosokat, baromfitelepen dolgozókat oltsunk a madárinfluenza ellen, de tömeges lakossági oltásokra semmi szükség" – nyilatkozta Bujdosó László országos tiszti főorvos tegnap, azután, hogy Romániában felbukkant a háziszárnyasokra veszélyes betegség. A nap folyamán több hír is megjelent arról, hogy a kormánynak van kész intézkedési terve járvány esetére, az egészségügyi és az agrárminiszter azonban leszögezte: egyelőre állat-egészségügyi, és nem humánbetegségről van szó. A szentesi Árpád-Agrár Rt. baromfitenyésztő ágazatának vezetője, ifj. Döme Brúnó ismeretei szerint a vírust izolálták Romániában.

Azt viszont nem tudni, hogy milyen gyorsan terjed a madárinfluenza. A szakember azt is elmondta: elsősorban a szabadban tartott szárnyasokra veszélyes ez a kór. Az Árpádnál ellenben zárt épületben tenyésztik a pulykát, ezért nem tartanak attól, hogy megbetegszenek az állatok. Az ágazatvezető hozzátette: amennyiben mégis bekerül az országba a madárinfluenza, akkor ők alávetik magukat a védőoltásnak.

A szentesi Hungerit Rt. állatorvosa, dr. Drávai Gyula úgy véli, hogy Magyarországon nincs közvetlen veszélye a madárinfluenza megjelenésének. Mint mondta: ez a vírus gyorsan változik, és több adatot kellene ismernie ahhoz, hogy önként alávesse magát a védőoltásnak.