Tilalom a Romániából érkező baromfira

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-11 | Oláh Zoltán

A Romániából érkezett madárinfluenza-fertőzésről szóló jelentések nem okoztak felfordulást a megyében a magyar–román határátkelőhelyeken. A Magyarország területére belépő járműveket a vámosok és a határőrök a korábbi előírások szerint ellenőrzik, azoktól eltérő utasítást tegnap délig nem kaptak.
A telepvezető beoltatná magát
Figyelik a vadon élő madarakat is

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagylakon a vámosok és a határőrök tegnap, ottjártunkkor hivatalosan nem tudtak az importtilalomról. Fotó: Karnok Csaba
– Nincs változás az elmúlt napokhoz képest, minden kamion, busz és személyautó elhagyhatja Romániát Magyarország felé, a forgalomban nincs fennakadás – közölte lapunkkal tegnap délben a nagylaki magyar–román határátkelőhelyen a román átkelő parancsnoka. A rendőrtiszt elmondta, nincs tudomásuk arról, hogy a hét végén Magyarország, Lengyelország és Ausztria importtilalmat rendelt el a Romániából származó húsra, élő állatra és tollra. A készséges, ugyanakkor a nevét elhallgató „comisar" csak úgy mellékesen megjegyezte: még csak nem is fertőtlenítik a járműveket.

A Romániából származó húsra, élő állatra és tollra vonatkozó importtilalmat az országos főállatorvosra hivatkozva jelentette a távirati iroda vasárnap este. Tegnap délben nemcsak a román, hanem a magyar határátkelőhelyeken sem tudtak erről. A kiszombori és a nagylaki határállomáson sem hallottak szigorításról. Mind a két helyen azt mondták, erről valamit beszéltek a rádióban, de hivatalos értesítés hiányában a korábbi előírásoknak megfelelően járnak el.

Az állat-egészségügyi állomáson ellenőrzik a belépő kamionokat. Fotó: Karnok Csaba
Mindazonáltal Nagylakon sem a romániai kilépésre, sem a magyarországi belépésre várakozó kamionok között nem volt állatokat vagy húst, esetleg tollat szállító jármű. Az összeverődött sofőröket nem is érdekelték a madárinfluenzával kapcsolatos hírek.

– Nincs is madárinfluenza-fertőzés, mindenki összevissza beszél – reagált kérdésünkre az egyik román rendszámú teherautó vezetője. Egy asszony pedig arról győzködte a körülötte állókat, hogy a fertőzés innen több mint ezer kilométerre volt, és „soha nem ér ide".

A kamionnal, autóbusszal vagy személygépkocsival Magyarország területére belépők tegnap dél körül egybehangzóan állították, nem vették észre, hogy szigorúbban ellenőrizték volna őket.