Közvélemény-kutatás: titok, ki a megrendelő

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-12 | Blahó Gabriella

Szirbik Imre, Farkas Sándor és Gombos András közül választhattak egy elképzelt parlamenti választáson szombaton a szentesiek: közvélemény-kutatók faggatták őket politikai szimpátiájukról. A kérdezőbiztosok – a polgármester információi szerint – azt állították, hogy az önkormányzat megrendelésére dolgoznak. Mint kiderült, a Fidesz-MPSZ orosházi városi elnökének cége végezte a közvélemény-kutatást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A hét végén városszerte kérdezőbiztosok kopogtattak be a szentesi otthonokba. Többek között arra voltak kíváncsiak, vajon a választópolgárok szerint mennyire fejlődik Szentes, mi a legnagyobb problémája, és ha holnap parlamenti választás volna, a megkérdezett elmenne-e szavazni, s ha igen, kire. Három lehetőség kínálkozott a kérdőíven: Szirbik Imre polgármester és Farkas Sándor országgyűlési képviselő mellett Gombos András környezetvédelmi minisztériumi államtitkár neve is szerepelt.

Az érdekes akció beszédtéma lett. Az íven az adatvédelmi törvény által szenzitívnek minősített kérdésekre is lehetett válaszolni, ezek pedig a politikai szimpátiára vonatkoztak. A válaszadás a közvélemény-kutatásban természetesen önkéntes és név nélküli, mégis sokan érezték úgy, hogy messzire mennek a kérdések. A szentesiek tapasztalata szerint egyes városrészekben, így a Kisérben és a Felsőpárton a kérdezőbiztosok azt állították, hogy az önkormányzat megrendelésére dolgoznak. Ollai Istvánné testületi képviselő elmondta lapunknak, hogy amikor tudakolta a kérdezőtől, ki bízta meg a feladattal, az az önkormányzatot nevezte meg. Esztike néni erre reagálva kijelentette: no, ha ez így volna, neki arról tudnia kellene. A képviselőnőnek az illető végül azt mondta, hogy a
Fidesz-Magyar Polgári Szövetség szervezte az akciót.

A város polgármesteréhez számtalan jelzés érkezett az elmúlt napokban, Szirbik Imre több forrásból arról értesült, hogy a kérdezőbiztosok az önkormányzatot nevezték meg megbízóként. Szirbik lapunknak azt mondta: az önkormányzat nem kért közvélemény-kutatást. Véleménye szerint az a politikai csoportosulás, mely az önkormányzatot akarja felhasználni saját céljaira, és nem vállalja az arcát, kiírja magát a tisztességes politikai játéktérből. A polgármester úgy véli, a nemzeti konzultációra valló akció arról árulkodik, hogy kezdeményezőjének valójában nincs képe a térség jelenlegi helyzetéről.

A közvélemény-kutatást az MB-Invest Bt. végezte, a város lakóinak felét sikerült megkérdezni, a megkérdezettek 30 százaléka válaszolt. A rendelkezésre álló adatok alapján reprezentatív képet lehet kapni a szentesiek közéletről alkotott véleményéről – mondta a cég vezetője, Molnár Béla, aki egyébként a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség városi elnöke Orosházán. A felmérés megrendelőjéről – titoktartási kötelezettségére hivatkozva – nem nyilatkozott, annyit azonban elárult: nem az önkormányzat rendelte meg a közvélemény-kutatást, ha a kérdezők bármelyike ezt állította, nem tette helyesen. Molnár azonban kijelentette: ez nem bizonyított.

Megkérdeztük Farkas Sándor országgyűlési képviselőt, ő rendelte-e meg a közvélemény-kutatást a városban. Határozott nemmel felelt. Farkas hozzáfűzte: a dologban semmi kivetnivalót nem talál, működő polgári demokráciákban létező gyakorlat az önkéntes válaszok segítségével képet alkotni egy közösség összegző véleményéről, egy város vagy egy ország helyzetéről. A képviselő valamennyi kérdésre válaszolt, szerinte ugyanis egy politikával foglalkozó személytől ez természetes módon elvárható.