Vérre menő vita a szentesi állomásról
 Minisztériumi állásfoglalást vár a megyei közgyűlés

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-08 | Balázsi Irén

Kevesebb feladattal önálló intézmény lett a szentesi véradó állomás – így magyarázta a vérellátó szolgálat főigazgatója az átszervezést. Veszélybe került a szentesi térség vérellátása – így az országgyűlési képviselő. A megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke meg úgy látja: az Országos Vérellátó Szolgálat most a veszteséges tevékenységét akarja visszaadni a kórháznak. A megye a minisztérium állásfoglalására vár.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi állomáson vett vérből Szegeden állítják elő a készítményeket. Fotó: Tésik Attila
Aggódik a Dr. Bugyi István Kórház ellátási területéhez tartozó 120 ezer lakos sorsáért Farkas Sándor ellenzéki országgyűlési képviselő, mert a nagy hírű szentesi vérellátó állomásról Szegedre viszik a vért. Szerinte ez csökkenti a betegek gyógyulási esélyeit, s mint lapunknak korábban nyilatkozta, szót emel a megyei önkormányzatnál az ügyben. Annál is inkább, mivel attól tart, hogy a helybeli cégek nem fogják anyagiakkal támogatni a véradómozgalmat.

A vérellátó szolgálat még 2000-ben jött létre, akkor az ország 28 intézményét kapcsolták egy rendszerbe az azonos irányítás, a minőség-biztosítási elvek érvényesülése és a költséghatékonyság céljából. A mintát az Európai Unió országaiból vették. A vérellátó szolgálat főigazgatója, Miskovits Eszter lapunknak azt taglalta: a vérellátók feladatkörébe tartozik a vérvétel – amelyben Csongrád megye mindig is elöl járt –, a kórházak vérrel és vérkészítménnyel való kiszolgálása, valamint az ezzel kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok elvégzése. A vér és vérkészítmények előállítása – mint fogalmazott – nagyon komoly jogszabály által meghatározott gyógyszergyártási elvek mentén történik, ezért ennek minél kevesebb helyen való koncentrálása a kívánatos. Ami a szentesi vérellátót illeti, ezt a feladatot már korábban a szegedi regionális központba csoportosították, így a Kurca-parti településen kevesebb a tennivalójuk a dolgozóknak.

A szentesi állomás munkatársai az önkéntes, térítésmentes, „kiszállásos" vérvételekért felelősek, valamint a Dr. Bugyi István Kórháznak végzik a vércsoport szérumtani vizsgálatát. A vérellátó szolgálat főigazgatója azt állítja: „Tevékenységük a heti kétszeri kiszállás, illetve az egész év során levett kis számú vérvétel a magas dolgozói létszám miatt nagy veszteséget termelt." Az Országos Vérellátó Szolgálatnál azonban nem gondoltak „tömeges létszámleépítésre", ezért megegyeztek a szentesi kórház főigazgatójával, Borzi Mártával arról, hogy a megyei önkormányzat egészségügyi intézményének laboratóriuma néhány dolgozó foglalkoztatásával átveszi ezt a feladatot, ám a megyei közgyűlés ezt az indítványt mindmáig nem fogadta el.

A szentesi térség betegeinek vérellátásával kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta a szolgálat főigazgatója, hogy a kórház „egy készenléti vérdepóval rendelkezne, amely maximálisan kiegészítené a sürgős vérigényeket", és rendszeresen feltöltenék azt a szegedi központ felügyeletével. Miskovits Eszter hozzátette: – Így a szentesi lakosok az átszervezés következtében semmilyen veszélynek nincsenek kitéve.

A megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke, Simicz József lapunk érdeklődésére azt mondta: még Mikola István egészségügyi miniszter idejében lett önálló a vérellátó állomás, amely addig a szentesi kórházhoz tartozott. Most azt a tevékenységi kört akarják az elnök szerint visszaadni, amely „rosszul finanszírozott". Hozzátette: a megyei közgyűlés azért nem döntött eddig az átvételről, mert állásfoglalást kért a minisztériumtól. Arra várnak választ, helyes-e, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat a jól finanszírozott feladatokat végzi el. Ha megérkezik a szaktárca véleménye, a megyei közgyűlés hoz határozatot az ügyben. – De a saját érdekeinket fogjuk nézni – hangsúlyozta Simicz József.