A Petőfi Szálló áráról is szó esett Szentesen
 A kerékpársávon lovagló képviselők

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-01 | Balázsi Irén

Sok kritika érte a Vásárhelyi úton nemrégiben kialakított kerékpársávot a szentesi képviselő-testület tegnapi ülésén. Mások ellenben azt javasolták, hogy a bírálóknak fel kellene lapozniuk a KRESZ-könyvet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Még a napirendek tárgyalása előtt jelentette be a személyi változások között Szirbik Imre polgármester a szentesi képviselő-testület tegnap délutáni ülésén, hogy a műszaki osztály megbízott vezetőjének, Babos Istvánnak megszüntették a munkaviszonyát. Eredetileg is próbaidőre kötöttek vele szerződést, ám problémák merültek fel tevékenységével kapcsolatban. Ezért Czirok Jánosnét kérték meg az osztályvezetői feladatok ellátására, és ezzel egyidejűleg pályázatot írtak ki az állás betöltése érdekében.

Mint ismeretes, az illetékes bíróság jogerősen a városnak ítélte a Petőfi Szálló tulajdonjogát. Ezzel kapcsolatban azt kérdezte a polgári összefogás frakció tagja, Rébeli Sz. Tamás, hogy mikortól terheli az áfával és kamatokkal növelt vételár az önkormányzatot. A polgármester elmondása szerint a 25 millió forintot még tavaly letétbe helyezte a város, ez az összeg tartalmazza az általános forgalmi adót is. Írásban viszont még nem kapták meg az ítéletet a bírósági döntésről, így az indoklást egyelőre nem ismerik. Ezért nem világos, hogy miért kell kamatot is fizetni, hiszen valójában az 1998 szeptemberében hozott ítélet emelkedett most jogerőre. Ennek jegyében viszont az önkormányzatot megilletné az a bérleti díj, amelyet az ingatlan korábbi tulajdonosa beszedett az épületben működő vállalkozásoktól.

Nagy visszhangja volt a Vásárhelyi úton – mint arról beszámoltunk lapunkban – nemrégiben kialakított kerékpárútnak. Ollai Istvánné független képviselő hozta fel a témát, mondván: képtelenség ott autóval előzni. Kíváncsi lenne arra, hogy télen, ha a kerékpárosok sávjába tolják a havat, hol közlekednek majd a biciklisek. A polgármester úgy reagált: a közlekedés-felügyelőség illetékes szakemberei javasolták, hogy a Vásárhelyi út mindkét oldalán legyen kerékpársáv. Egyébként pedig ő úgy tanulta a KRESZ-könyvből, hogy az előzés nem kötelesség, hanem lehetőség. Hozzátette: amióta felfestették a jelzéseket, a páros oldalon lévő cégek már parkolókat kezdtek kialakítani.

Szirbik meggyőződése, hogy két autó elfér egymás mellett a gépjárműforgalomnak megmaradt úttesten. A kerékpárút kialakításáért kardoskodó Félegyháziné Somogyi Éva azt nehezményezte, hogy a vonatkozó szabályok nem teszik lehetővé a Vásárhelyi úton az autók várakozását és megállását. A szocialista párti Oltyán Lajos úgy fogalmazott: Szentes a biciklisek városa, és az ő biztonságuk érdekében készült az út. Majd azt tanácsolta a bírálóknak, hogy olvassák újra a KRESZ-t.