Kilencvennégy anyajuh tűnt el Cserebökényből
 Félmilliót ajánlanak a nyomravezetőnek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-27 | Balázsi Irén

Kilencvennégy vemhes anyajuhot loptak el a Lux-Tex Kft. cserebökényi telepéről, egy hatszáz egyedből álló állományból. A cég ötszázezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek. A szentesi rendőrség lopás bűntettének alapos gyanúja miatt nyomoz az ügyben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A többségében megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató Lux-Tex Kft.-nek a Szentes külterületéhez tartozó Cserebökényben van állattenyésztő telepe. Csak a juhállománya hatszáz darabos volt a közelmúltig, amikor is 94 birka tűnt el onnan egyik napról a másikra. Vámos Gábor megbízott igazgató lapunkat arról tájékoztatta, hogy vemhes anyajuhokat vitt el valaki a telepről. Az országban 2500 főt foglalkoztató kft.-nek a közvetlen kára megközelíti a hárommillió forintot, a tényleges veszteség viszont ennél jóval több.

A magyar fésűs merinóból ugyanis kevés van, és a cég a bárányok eladásából származó bevételből fedezte a működési költségek bizonyos hányadát. Az igazgató elmondása szerint a juhtelepen húsz dolgozót foglalkoztatnak, ám kritikus helyzet alakult ott ki. A vemhes jószágok eltűnésével ugyanis az árbevételük csökkenni fog, így az emberek munkahelye is veszélybe kerülhet. A kft. vezetőjének tudomása szerint régebben vittek már el állatokat a szentesi határban lévő más telepekről is.

Jelentették a rendőrségen is, hogy közel száz juh hiányzik az állományból, sőt magánnyomozót is próbáltak fogadni. A kft. igazgatója azt is elmondta lapunknak: ötszázezer forintot ajánlottak fel a nyomravezetőnek – mint fogalmazott – teljes diszkréció mellett. Az ősi magyar juhfajtákon kívül még szürkemarhák és lovak is vannak az éjjeliőr által is őrzött telepen, ahol biogazdálkodást folytatnak. Vámos Gábor szerint, ha nem kerülnek elő a birkák, az árbevételt komolyan érintő eset miatt elképzelhető, hogy még dolgozókat is el kell bocsátaniuk. Egyébként pedig meggyőződése, hogy a jószágok eltüntetését „valakinek segítenie kellett belülről is". Ezzel azonban nemcsak a saját munkahelyét, hanem a másokét is veszélyezteti az illető, ha nem jutnak a birkák nyomára.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, M. Toronykőy Márta lapunk érdeklődésére azt a tájékoztatást adta: lopás bűntettének megalapozott gyanúja alapján ismeretlen tettes ellen folytatják a nyomozást a szentesi rendőrök.