Orvoshoz a tanyákról


A Szentesen idén beindított tanyagondnoki szolgálat munkatársainak egyik legfőbb feladata, hogy orvoshoz szállítsák az ott élőket.

Képünk illusztráció
Gál Antal
, a szentesi családgondozó központ vezetője a Weborvosnak elmondta: évek óta szerették volna a városban elindítani a tanyagondnoki szolgálatot, ám a rendszeres próbálkozások ellenére sosem nyertek támogatást a pályázatokon. Ebben az évben jártak első alkalommal sikerrel, ezért tudtak a tavasszal két terepjárót, a napokban pedig egy mikrobuszt üzembe állítani a tanyai lakosság szolgálatára.

Szentes vonzáskörzetében mintegy kétezer-ötszáz ember él. Kilencven százalékuknak nincs autója, ezért nagy nehézséget okoz számukra az, hogy a járatos buszokkal – esetenként több átszállással – bejussanak a városba vagy időben odaérjenek az orvosi kezelésekre. A szolgálat munkatársai nemcsak a betegeket szállítják be a településekre, a védőnők, háziorvosok is gyakran kérik közvetítésüket. A betegszállítás mellett több embernek a szolgálat biztosít ivóvizet. Korábban ezeknek az idős, beteg embereknek nem ritkán több kilométert kellett gyalogolniuk az ivókútig – ma ezt a terhet a tanyagondnoki szolgálat immáron leveszi a vállukról.



2005-09-25 14:04 Forrás: Weborvos B. P. L.