Vizsgálódott a zöldkommandó Cserebökényben
 Börtönbüntetést is kaphat a környezetszennyező

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-19 | Balázsi Irén

Gumicsizmában járták a zöldkommandósok a cserebökényi határt szombaton. A szemlét azért folytatták a hatóságok Gombos András államtitkár vezetésével, hogy a rendőrséggel együttműködve kiderítsék: összefüggésbe hozható-e a hulladékok illegális elhelyezése a Kurcában pár hete történt halpusztulással.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A nemzeti park közelében vizsgálódott a környezetvédelmi razzia során a kommandó Gombos András államtitkár vezetésével. Fotó: Vidovics Ferenc
A Magyar Köztársaság zöldkommandója felirat volt olvasható azon a mikrobuszon, amely szombaton délelőtt megállt a cserebökényi helységjelző táblánál. Ugyanez szerepelt a razzián részt vevő szakemberek mellényén is, míg a rendőr egyenruháján a bűnügyi helyszínelő titulus. A takarítási világnap alkalmából azért csaptak le az akció résztvevői a Körös–Maros-vidéki Nemzeti Parkkal határos területre, mert augusztus végén olyan mértékben elszennyeződött a Kurca, hogy mázsaszámra pusztultak a halak. Gombos András, a szaktárca politikai államtitkára vezetésével indultak úttalan utakon a hatóságok illetékes munkatársai, hogy meggyőződjenek arról, honnan kerülhetett a környezetre ártalmas anyag a Vekerbe, onnan pedig a Kurcába.

A komposztálótelepet elhagyva már elfogyott a kiépített út is, ám a területen jól kivehetők voltak a csapások. Az autókerekek nyomai arra utaltak, hogy nem egyetlen alkalommal járhattak azon a vidéken tehergépkocsik. Az egyik magánterületen, 5-600 méterre a nemzeti parktól még a laikus is láthatta: oda bizony szippantós autó tartalmát üríthették ki. Talajmintát is vettek a szakemberek, nem csak a vízből vételeztek. A cserebökényi tanyavilágban élő családok – mint hallottuk a szemlén – nyitott szemmel járnak, és vannak ötleteik azzal kapcsolatban, milyen autók rakták le a fekáliát azon a vidéken, ahol – mint mondani szokás – amúgy a madár sem jár.

Odébb, a nemzeti park területén, a mucsiháti út mentén lévő Debreceni-csatorna vize ellenben még most is fekete. A terület jó ismerője tudni véli, hogy a közeli gyepről szarvasmarhatrágya került bele a nagy esőzések idején. Szerinte ezt a fekáliát is bemoshatta az eső a Vekerbe. Mindenesetre az illetékes hatóságok szakemberei a mintavételek alapján megvizsgálják, milyen anyagok mutathatók ki a szennyezett talajban és a vízben. Másrészt pedig azt fogják kideríteni, kik hordták oda a környezetre veszélyes hulladékot. Választ keresnek továbbá arra a kérdésre is, összefüggésbe hozható-e az illegális szemétlerakás a Kurcában történt tömeges halpusztulással.

Az mindenesetre bizonyosnak tűnik, hogy több szereplője van a természet ellen elkövetett merényletnek. A jogi szabályozás szerint három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat az, aki illegális helyre rak le hulladékot, míg a veszélyes anyag elhelyezéséért nyolc esztendőt is megítélhetnek. Az okozott kárt pedig természetesen a szennyező fizeti majd meg.

A Szentesi Rendőrkapitányságon folyamatban van az eljárás a kurcai halpusztulással kapcsolatban – környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja alapján, ismeretlen tettes ellen.


Húszmillió a Kurcába

Az Atikövizig az idén több mint 2,5 millió köbméter vizet táplált a kettős hasznosítású Kurcába. A tömeges halpusztulás idején ebből 860 ezer köbméternyi utánpótlás érkezett a harmadfokú vízminőségi-kárelhárítási védekezés keretében a főcsatornába. Dobi László igazgató tájékoztatása szerint ez a vízmennyiség több mint húszmillió forintba került. A Kurcából és a Vekerből kiszedtek a vízügyesek húsz mázsa növényzetet is.