Tóniót is sztárolta a szentesi szobrász
 Csíky a Táncoló székellyel Passauban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-15 | Balázsi Irén

Passau közönségét is meghódította szobraival a szentesi Csíky László, aki az ismert karikaturistával, Tónióval együtt állította ki munkáit. A közös kiállítás szeptember végéig látható a bajor városban.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sikere volt Passauban is Csíky László a Táncoló székely című szobrának. DV-fotó
A szentesi orvos-szobrász, Csíky László tavaly nyáron Veszprémben szerepelt sikeresen karikatúra- és portrészobraival. Dióssy Lászlónak, az ottani polgármesternek feltehetőleg nagy szerepe van abban, hogy most Passauban ünnepelték a szentesi alkotót. A dunántúli helységnek ugyanis testvérvárosa a bajor település, amelynek vezetője, Albert Zankl idén februárban invitáló levelet küldött Csíkynek. A szobrász azonban úgy volt vele: csak akkor fogadja el a meghívást, ha az ismert karikaturistával, Tónióval, alias Tóth Antallal együtt állíthat ki Passauban. Veszprémben ugyanis mindketten szerepeltek az elmúlt évben, és Csíky nem akarta egyedül learatni a babért.

Passauban egyébként Szent István király feleségének, a bajor Gizellának a tiszteletére rendeztek fesztivált, és ennek a részét képezte a két magyar alkotó kiállítása is. Csíky László hónapokat készült a bemutatóra, új művek is születtek az utóbbi időkben. De vitte magával a magyar származású Nobel-díjasok portréit is, no és a közismert politikusok karikírozott figuráit. A Táncoló székely című szobra legalább akkora sikert aratott, mint például a népszerű tenor, Pavarotti szeretni való alakja.
Nagy hatással volt a közönségre az üveggyantából megformázott II. János Pál is, aki előtt lerótták kegyeletüket a tárlatnyitó résztvevői.

Megjelent a verniszázson hazánk müncheni főkonzulja, Baranyi Mária, ő akkor látta először a szentesi szobrász alkotásait. Mindenesetre hatással lehettek rá, mert meghívta Csíky Lászlót Münchenbe, ahol a Parlamentben rendeznek kiállítást a munkáiból jövőre. A passaui tárlat szeptember végéig tart nyitva. A szentesi szobrásznak egyébként nem kell szégyenkeznie, hogy protezsálta Tóniót, akit a világ egyik legjobb karikaturistájához, Krügerhez hasonlítottak a passauiak.