Szeged és Szentes a nyertes

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-14 | Szabó C. Szilárd

Csongrád megyéből két település kap címzett támogatást. Szegeden oktatási és kulturális intézményt újítanak fel a pénzből, Szentesen pedig idősek otthonát építenek. A beruházások összköltsége több mint kétmilliárd forint, amiből 1 milliárd 800 millió forint az állami támogatás.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Jövőre több mint 62 milliárd forint összértékben 72 címzett támogatással megvalósuló fejlesztés indulhat meg a helyi önkormányzatoknál, ha az országgyűlés elfogadja a kormány előterjesztését az önkormányzatok 2006. évi új címzett támogatásainak döntés-előkészítéséről. A több mint 62 milliárd forintból 50 milliárd központi költségvetési támogatás, 12,5 milliárd pedig az önkormányzatok saját forrása. A beruházások jövőre indulnak. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter úgy nyilatkozott, hogy a címzett támogatások az önkormányzatok nagyberuházásainak megvalósulását segíti. Kolber hangsúlyozta: míg az előző kormány négy év alatt 86 milliárd forintot fordított a helyhatóságok címzett támogatására, addig a jelenlegi koalíció már eddig is mintegy 200 milliárd forinttal segítette az önkormányzatokat.
A Csongrád megyei pályázatok közül támogatásra méltónak találták a szegedi Tömörkény István gimnázium és a Szegedi Ifjúsági Ház bővítését és rekonstrukcióját, valamint a szentesi önkormányzat új, száz férőhelyes idősek integrált szolgáltató centrumának megépítését. A szegedi iskolát 600 millió (ebből állami támogatás: 510 millió), a kulturális intézményt 380 millió (323 millió) forintból újítják fel, az idősek otthonát pedig 1 milliárd 123 millió (954 millió) forintból építik meg.

Mórahalom idősek otthonát szeretett volna építeni 800 millió forintból. Ehhez kért címzett támogatást, de a pályázatát elutasították. Nógrádi Zoltán polgármester úgy véli, hogy a támogatásokat már évek óta politikai alapon osztják. Szerinte ezért nem is nyer soha állami forrást ellenzéki település. – Korábban mi is pályáztunk, de sohasem nyertünk.

Reménytelennek ítéltük a helyzetet, így az idén már nem is nyújtottunk be pályázatot – magyarázta Veszely Tamás, a hódmezővásárhelyi önkormányzat városstratégiai irodájának vezetője. Botka László szegedi polgármester szerint a címzett támogatások megítélésénél kétharmad-egyharmad az arány a kormánypárti és ellenzéki települések között. – Az ellenzékiek mindig elfelejtik, hogy jelenleg a 22 megyei jogú városból 16-ban kormánypárti a polgármester. Tehát alaphelyzetben kétszer annyi szocialista városvezető van e körben, mint fideszes – hangsúlyozta Botka László. Szeged három pályázatából kettő nyert. A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet felújítására jövőre újra pályáznak.