Pörgősebb lesz a könnyűzenei élet
 Szentes, Szeged és Makó nyert a PANKKK-on

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-14 | Nyemcsok Éva

Közel 93 millió forinttal támogatja a kulturális tárca a Program a nemzeti kortárs könnyűzenei kultúráért (PANKKK) keretéből a vidéki ifjúsági és zenei klubokat. Csongrád megyében öt szegedi, egy szentesi és egy makói pályázat nyert.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kulturális tárca 69 vidéki, köztük öt szegedi, egy szentesi és egy makói ifjúsági és zenés klubot, vendéglátó helyet támogat a programban. A nyertesek a gázsi kifizetésére fordítják a pénzt.

A Szentesi Művelődési Központ az Életjel Kulturális Egyesülettel egy éven át szervez Második szombat címmel havonta kétszer koncerteket, 1 millió 60 ezer forintból. – Tizenhárom zenés rendezvényt tervezünk – mondta Rónyai Rita művelődésszervező. – A Szentes Underground elnevezésű két estünkön kapnak lehetőséget helyi amatőrök, fellép a csongrádi Csapadék. Meghívjuk a Sziámit, az Uzgin Üvert, a Quimbyt, gondoltunk a Colorstarra, a Pál Utcai Fiúkra. Rónyai Rita hozzátette: a PANKKK finanszírozása kissé nehézkes: bár programjuk idén ősszel kezdődik, úgy tudják, a minisztérium csak jövő tavasszal utalja a pályázati támogatást. Az utófinanszírozásos rendszer évek óta jellemző a hazai pályázatokra, egy művelődési háznak azonban nagy feladat kigazdálkodni, hogy meghitelezzék a zenekarok fellépti díjait.

A makói Kelemenház 2 millió 400 ezer forintot fordíthat zenés rendezvényekre. Az étteremként és szabadidőközpontként működő egységet Makó egykori színháztermében alakították ki. A 200 négyzetméteres étterem a színpaddal impozáns hely. Havonta egy országos hírű zenekart hívnak meg, a többi hétvégén amatőr csapatok játszanak majd – tudtuk meg Kovács Bálint üzletvezetőtől.

A szegedi SZOTE-klub 1 millió 792 ezerből szervezhet koncerteket, számukra az utófinanszírozás nem jelent nagy gondot. – A koncerteket úgy fizetjük ki, ahogyan eddig is tettük – mondta Benke Csaba, a klub vezetője. – Nem titok, hogy ezek jó része nem rentábilis. Kifizetjük a gázsit, a technikai személyzetet, az eladott belépőjegyek nem hozzák vissza a befektetett pénzt. De más rendezvényeinkből kigazdálkodjuk.

Az egyetemi klubban az októbertől induló szezonban 20 koncertet szerveznek, fellép például a szegedi Volvox, unplugged koncertet ad a Sun City, lemezbemutató koncerttel mutatkozik be a Roy és Ádám duó, meghívják Gangsta Zoliékat, és a Jeffro's Dream-et. A szegedi amatőr zenekaroknak és feldolgozásokat játszó bandáknak pedig fesztivált rendeznek.

A szegedi nyertesek között is van étterem, a Port Royal Pizzeria korábban is szervezett koncerteket. – Heti két-három alkalommal van élőzenés rendezvényünk, ezt szeretnénk folytatni a jövőben is – mondta Leibing Adrienn, az éttermet működtető Sze-Pub Kft. marketingese. A 950 ezer forintból 30 koncertet terveznek, a pénzt főként helyi zenekarok gázsijára költik. Továbbra is számítanak a Party Time-ra és a Riverside-ra.

A PANKKK pályázaton 970 ezer forintot nyert a szegedi Millenniumi Klub, a JATE-klub 1 millió forintból gazdálkodhat. A megyei lista élén a Szegedi Ifjúsági Ház Kht. végzett, az intézmény 3 millió 445 ezer forintot fordíthat koncertszervezésre.