Tanár, diák, pszichológus tanul lováriul Szentesen
 Egyre többen értik a kisebbség nyelvét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-13 | Blahó Gabriella

Roma nyelvi kurzus indult Szentesen. A jelentkezők nagy része a könnyű nyelvvizsga reményében, vagy kíváncsiságból jött. De akad közöttük tanítónő, s állami gondozottakkal foglalkozó pszichológus is, aki azt reméli: nagyobb a bizalom iránta, ha meg tud szólalni a gyermek anyanyelvén.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Demeter Ágoston büszke arra, hogy a kisebbség nyelvét egyre többen és jól megtanulják.
A lovári dialektust beszélik a magyarországi cigányok Nyíregyházától Esztergomig: a cigány nyelv egy létező kultúra beszélt és írott jelrendszere, a lovári nyelven értők pedig közelebb kerülnek egy olyan világhoz, mely addig is karnyújtásnyira volt tőlük. A csongrádi Demeter Ágoston kurzusaira romák és nem romák egyaránt jelentkeznek a helyőrségi klubban, és szorgalmuktól függően teszik le sikerrel a középfokú nyelvvizsgát a budapesti Rigó utcában. A tanár azt mondja, a jelentkezőket elsősorban a főiskolai vagy egyetemi diplomához kötött nyelvvizsga motiválta.

A szentesi kurzusra elsősorban a városból és a környező falvakból jelentkeztek annyian, hogy elindulhatott a csoport, de Szegeden a Móra Ferenc Általános Iskolában évek óta folyik a képzés. A tanár úr nagy hangsúlyt fektet a nyelvtanra, minden óra az előzőleg vett tananyag általános ismétlésével kezdődik. Különösen fontosnak tartja tanítványaival elsajátíttatni az érintkezés udvariassági elemeit, a köszönés és bemutatkozás alapjait, melynek a lovári nyelvben jelentős szókészlete van. „Lashoj tyo dyes!" azt jelenti, „Jó napot kívánok!" , rendes fordításban pedig így hangzik: „Jó a te napod!"

Ezer roma felnőttből mindössze ketten tanulnak valamely hazai felsőoktatási intézményben. A riasztó statisztikai adat megváltoztatását tűzte ki célul a Roma Versitas Polgárjogi Program Horváth Aladár vezetésével, nem titkoltan azért, hogy jöjjön létre egy magasan képzett cigány értelmiségi réteg, mely tud segíteni a többieknek. Demeter Ágoston szociális munkás főiskolai diplomával rendelkezik, hallgatója a pécsi egyetemnek romológia szakon, részt vett többek között a berlini Goethe Intézetben Erasmus-ösztöndíjasként egy nyelvi képzésen. A tanár úr büszke arra, hogy a lovári nyelvet egyre többen és jól tanulják itthon. Úgy véli, azok, akik munkájuk során emberekkel érintkeznek, napi szinten tudják hasznosítani ezt a tudást.

Tanítványainak egyike, a bokrosi Bencsik Mónika tanítónő elmondta, hogy a sikerrel zárult lovári nyelvvizsga birtokában könnyebben teremt kapcsolatot a gyerekekkel. Elmondta azt is, hogy az ELTE-n szerzett gyógypedagógia diploma és a nyelvi képzettség birtokában vállalhatna állást olyan általános iskolában, ahová főként roma gyerekek járnak. A szegedi Jenőfiné Gergely Genovéva pszichológia szakos egyetemi diplomájának megszerzése előtt vizsgázott cigány nyelvből. Most a vásárhelyi kórházban dolgozik, és azt mondja, készült arra, hogy szüksége lehet a lovárira: miközben a hátrányos sorsú, állami gondozásban élő gyermekekkel foglalkozik, sokkal könnyebben megteremthető a bizalom légköre, ha a gyermek nyelvén szól.