A szennyező fizet a halpusztulásért
 Kiszedik a Kurcából a növényeket

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-13 | Balázsi Irén

Nem értenek egyet a szentesi horgászok a vizsgálatok eddigi megállapításaival, miszerint az oldott oxigén hiánya okozta a tömeges halpusztulást a Kurcában. A vízügy helyi szakaszmérnöke és a környezetvédelmi felügyelőség igazgatója is úgy véli: kerülhettek szennyező anyagok a csatornába. A rendőrség tovább nyomoz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vízügyesek folyamatosan szedik ki a növényzetet. Fotó: Vidovics Ferenc
Hígtrágya került a Vekerbe, onnan meg a Kurcába – állítja lapunknak nyilatkozva Füsti M. Lajos, a horgászegyesület elnöke. Azt is tudják, honnan engedték a csatornába a szennyezett levet, csak egyelőre nem szolgálhatnak bizonyítékokkal. Mint arról korábban beszámoltunk lapunkban, hatvanmázsányi haltetemet szedtek ki a vízből a horgászok, akik nem fogadják el a hatósági vizsgálatok előzetes megállapításait az oldott oxigén hiányáról. A civil szervezet elnöke újabb adatot is kért a napokban a debreceni állatorvos-tudományi egyetemtől, hogy a boncolás során milyen mérgek mutathatók ki a tetemekből. Egyébként a tragédia óta is naponta nyolc-tíz elpusztult hal látható még mindig a vízi növényzet között a főcsatorna egy másik szakaszán. Füsti M. Lajos elmondása szerint azon a részen, ahol a tömeges pusztulás történt, már nincs élet.

Az Atikövizig szakaszmérnöke cáfolta lapunknak, hogy nem gondoskodnak a vízutánpótlásról. Ötvös Mihály elmondta: két hete tart a harmadfokú vízminőség-védelmi készültség, amelynek keretében mintegy nyolcmillió forintot költenek a Veker és a Kurca rendbetételére. A szarvasi holtágból eddig 600 ezer köbméter friss vizet engedtek a Vekerbe, amelynek mintegy negyven kilométeres szakaszán megtörtént a vízcsere.

A beavatkozás a Kurcán sem maradt el: a vizsgálatok szerint ott még mindig nem megfelelő a víz oxigéntartalma, ezért onnan a szennyezett vizet szivattyúval emelik át a Tiszába. A gépekkel pedig a felgyülemlett zöld növényzetet, a hínárt, nádat és egyebet szedik ki a cserebökényi részen és a Veker torkolatánál. A szakaszmérnök különben osztja a horgászok véleményét, miszerint szennyező anyagok is kerültek a főcsatornába. Tömény szennyvizet emeltek ugyanis ki a Vekerből, és olyan bűz terjengett, mint amilyen a szennyvíztisztítónál szokott lenni. Ötvös Mihály azt mondta: ki kell deríteni, hogy ki okozta a szennyezést, és ő fizeti majd meg a kárt.

A horgászegyesület feljelentése alapján a szentesi rendőrség ismeretlen tettest keres. Még nem zárták le az ügyet, és a nyomozás eredményessége érdekében nem szolgálhattak információval. Mindenesetre azt próbálják kideríteni, hogy engedtek-e hígtrágyát a Vekerbe. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója, Kardos Sándor érdeklődésünkre azt mondta: még vizsgálják, milyen dolgok összhatása okozta a halpusztulást. Az igazgató sem tartotta kizártnak, hogy valaki valamit beleönthetett a Vekerbe. E héten szeretné lezárni az ügyet az igazgató.