Méreg a szájban az amalgám?
 Ép fogakkal a szervezet egészségéért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-13 | Blahó Gabriella

Az amalgámtömés ellenzői szerint a szervezet számára elviselhetetlen anyag gócokat hoz létre a testben, és hozzájárul a rák kialakulásához. A higanyt tartalmazó sötét színű tömés az alkalmazó fogorvosok szerint nem károsítja a szervezetet, a higany kizárólag a tápláléklánccal juthat az emésztőrendszerbe. A szentesi rendelőintézet osztályvezető főorvosa azt mondja: a kezelés során mérlegelve kell dönteni a tömőanyag minőségéről.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hozzávetőleg nyolcmillió magyar hord higanyvegyületet a szájüregében. Illusztráció: Karnok Csaba
A fogorvoslás százhetven éve alkalmazza az amalgámot. A tömítőanyag körül az utóbbi években fellángolt a szakmai vita, melyben részt vesznek természetgyógyászok és a klinikai fogászat művelői egyaránt – a páciensek a saját fogaikról való döntésükkel befolyásolják a párbeszéd folyamát.

Lapunkban legutóbb a kozmetikában hírnevet szerzett Ilcsi néni jelentette ki a pécsi orvosegyetem bőrgyógyász professzorára hivatkozva, hogy a szájüregi rákot, a bőr hasonló kóros elváltozásait sok esetben a fogak fémkezelése okozza. Egybehangzó vélemények szerint a fogakban lévő és a szervezet számára elviselhetetlen anyagok annyira legyengíthetik a száj és az állkapocs állapotát, hogy a gócképződési hajlam a szervezetben drasztikusan megnő.

A szájban kioldódik?

A fémvegyület ötven százalékban higanyból, ötven százalékban pedig ezüstből, ónból és cinkből áll. A témáról folytatott vita leglényegesebb kérdése: kioldódik-e a higany a szájban? A legmérgezőbb létező nem radioaktív elem, mely nem bomlik le a környezetben, az alkalmazása ellen hangoztatott legsúlyosabb vád az, hogy rákkeltő. Az amalgám- vegyület ellenzői, szerint folyamatos fémterhelést jelent a szájban, olyan panaszokat okozva, melyeknek a páciens talán nem is tulajdonít jelentőséget, vagy nem hozza összefüggésbe az amalgámtöméssel: a tünetek között említhető a krónikus fejfájás, a veseelégtelenség, a fáradtság, az izomgyengeség, idegrendszeri panaszok, vérnyomásváltozások.

Dr. Joachim Mutter vezetésével freiburgi tudósok egy csoportja húsz éve gyűjt adatokat a vegyület káros hatásairól, szerintük az amalgám alkalmazása ökológiai és orvosi szempontból egyaránt tarthatatlan, ezért követelik, hogy használatát tiltsák be világszerte. Hazájukban sem jártak sok sikerrel, Európa más országaiban, így Magyarországon is mindennapos az amalgámtömés.

Porózus tömések

Az utóbbi néhány évben jelentek meg az alternatív fogászati kezelőanyagok, ezért elmondható, hogy a magyaroknak nagyon jelentős hányada hord amalgámot a szájában – mondta dr. Sáfár István fogász. A szentesi rendelőintézet osztályvezető főorvosa megosztotta velünk a budapesti konzerváló klinika professzorának a fogászati szaklapban közölt álláspontját. Dr. Fazekas Árpád szerint az amalgámvegyület összetevőinek csoportosítását gondos kutatási munka előzte meg, melynek következménye lett az ezüst jelenléte az anyagban. Nem kétséges, hogy egy idő után a tömés korrodeálódik, hiszen a szájban olyan kémiai folyamatok játszódnak le, aminek következtében a tömés porózussá válik. A réz jelenlétével a vegyületben ez a folyamat fékezhető, amennyiben pedig higany szabadul fel, azt az ezüst azonnal megköti – higany egyedül a tápláléklánccal juthat a szervezetbe.

Az amalgám bizonyított

Sáfár István elmondta, hogy a tömés készítésekor egyáltalán nem kerül higany az emésztőrendszerbe, míg az amalgámtömés kivételekor ez elképzelhető – gondos fogászati kezeléssel azonban ez elkerülhető. A főorvos azt mondja, a strapabíró amalgám bizonyított: a szervetlen bázisban lévő úgynevezett polimer anyagok, tehát műanyagok, mint fehér tömések jóval rövidebb élettartamúak. Szerinte minden páciens esetében mérlegelni kell, s csak azután dönteni okosan az alkalmazott anyag minőségéről.

Az amalgám hívei indokolatlannak vélik a sötét színű tömítővel szembeni félelmet és nem fogadják el az ellenkező tábor kutatási eredményeire alapozott következtetéseit. Az amalgámvitában a folyamat részeként minden egyes tömésnél a páciens nyilvánít véleményt, a kezelés eredményeként kórképével vagy egészségével döntve el a kérdést.