A kastélyotthon vevőre vár Nagymágocson
 Egy új intézmény három és fél milliárdba kerülne

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-09 | Blahó Gabriella

Tizenhárom-tizenöt ágyas szobákban élnek a nagymágocsi kastélyotthon lakói közül sokan. Az időseknek és betegeknek egyenként legalább hat négyzetméter térre volna szükségük – a törvény szerint. A kívánatos megoldást egy új ápolási otthon jelentené a megyei fenntartású intézmény számára, ez azonban most csak álom. Nagymágocson most tartják az idősek hetét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Zsúfolt. Fotó: Tésik Attila
A nagymágocsi kastély a Károlyiak egykori lakhelye, műemlék: az épület szerkezetén változtatni tehát nem lehet, pedig kellene. A lakók közül sokan tizenhárom-tizenöt ágyas szobákban élnek, s mindannyiuknak egyenként 4,2 négyzetméter élettér jut, miközben a törvény szerint legkevesebb hat négyzetméterre volna szükség. Most háromszázhatvanöt lakója van a kastélynak, és hatvanan vannak még a várólistán – mondja Joó Károlyné igazgató, aki szerint az ősz és a hideg idő beköszöntével ez a szám növekedni fog.

Az épület impozáns, ám sokat kellene rákölteni a felújításhoz. Fotó: Tésik Attila
Úgy véli, hogy a szociális alapellátás elégtelensége miatt szorulnak sokan arra, hogy felvételt kérjenek az otthonba. Erzsébet szerint azzal, hogy széthullottak a sok generációs családok, az idősekről nem tudnak gondoskodni a hozzátartozók, vagy nem érzik fontosnak, hogy ezt megtegyék. A mágocsi otthon ápolóinak szemében azonban a magukra hagyott öregek az elsők: akik, ha nem élhetnének itt, étlen és szomjan, fűtés és orvosi ellátás nélkül maradnának. A kastélyban – a zsúfoltság ellenére – az épület adottságainak is köszönhetően az ápolók otthonos, tiszta környezetet teremtettek.

A végleges megoldás persze az volna, ha a kastély vevőre találna, és felépülne egy új otthon. Két éve egyszer jelentkezett egy amerikai befektetető, aki látott fantáziát a Károlyiak egykori lakhelyében, a megyei önkormányzat átadta volna az épületet a hozzá tartozó 54 hektáros területtel együtt – ha a vállalkozó épít helyette egy szociális otthont. Egy új létesítmény legkevesebb 3-3,5 milliárd forintba kerül. A befektetető összegyűjtött minden információt a kastéllyal kapcsolatban, majd amilyen meglepetésszerűen érkezett, olyan gyorsan meg is szakadtak a tárgyalások. Tehát továbbra is a jelenlegi keretekből kell a legtöbbet kihozni.

Az otthon lakói megfelelő körülményeket szeretnének – mondja Joó Károlyné igazgató. Fotó: Tésik Attila
A megyei fenntartású intézmény folyamatosan fejleszt, nemrégiben építettek egy gurulószékes tárolót, amit a benn élők kerékpártárolónak hívnak. A faluban egyébként gyakran előforduló köszönési forma a jó napot helyett a jó egészséget, mert Mágocson tudják, hogy az mekkora érték.

Az intézmény igazgatónője, Erzsébet azt mondja, az öregek hetének programjaira bárki eljöhet. A közönséget többnyire önkormányzati tisztviselők, az ápolási szakma képviselői, a benn élők gondnokai vagy hozzátartozói alkotják. De akadnak olyan idősek itt, akikhez soha nem érkezik látogató.