Tiszta vizet a Kurcába!
 Csendes demonstráció Szentesen a Fidesz felhívására

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-03 | Balázsi Irén

A Kurca haldoklására akarták felhívni az illetékes hatóságok figyelmét azok a helybeli polgárok, akik a Fidesz zöldtagozatának felhívására csendes tüntetést tartottak tegnap délben a főcsatornánál. Ennek rucaörömmel fedett szakaszánál egy-egy pohár tiszta vizet öntöttek a növényzetre.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A környezetükért aggódó szentesiek vizet vittek a Kurca átöblítéséhez. Fotó: Vidovics Ferenc
Az elmúlt napokban több mint hatvan mázsa hal pusztult el a Kurcában, ahol a szakhatóságok eddigi vizsgálatai az oldott oxigén hiányát állapították meg a vízminták alapján. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a város egyik legnagyobb civil szervezetének, az ezernél is jóval több tagot nyilvántartó horgászegyesületnek a kára felbecsülhetetlen. A Fidesz–MPSZ zöldtagozatának felhívására a horgászok is megjelentek tegnap délben a Kurca ifjúsági ház melletti hídjánál, hogy részt vegyenek a csendes demonstráción a várost átszelő folyócska megmentéséért. A békés tüntetésre kannákban, flakonokban vitték az asszonyok és férfiak a tiszta vizet, amelyből poharakba töltöttek, és azok tartalmát beleöntötték a Kurcába. A híd oldalára elhelyezett transzparenseken pedig azt tudatták a szentesiekkel: „Friss vizet a halaknak!" és „Élhetőbb környezetet!" akarnak. 

Kozák János, a szövetség zöldtagozatának vezetője lapunknak azt nyilatkozta: ők a Kurca haldoklása miatt tiltakoznak. Elmondása szerint tavaly, amikor a rucaöröm beborította a vizet, akkor is azt követelték az Atikövizigtől, hogy évente 2-3 alkalommal öblítsék át a főcsatornát. Kozák hozzátette: egész évben nem történt ez meg, így minden rossz bekövetkezett, ami csak bekövetkezhetett. Azért hozták most a teli poharakat, hogy tiszta vizet öntsenek a Kurcába – és jelképesen a fejekbe is. Elfogadhatatlan számukra az a magyarázat, hogy nincs pénz a csatorna átöblítésére. A szentesi emberek megérdemlik az élhető környezetet.

Az illetékesek azt nyilatkozták korábban, hogy két hete már engedik a Tiszából a friss vizet a Kurcába. Várdai Béla horgászmester azt állította lapunk kérdésére: csak tegnap kezdődött a vízutánpótlás, arra hivatkozva, hogy eddig áradás volt. Egyébként pedig videofelvétellel tudják bizonyítani, hogy Cserebökényben, a természetvédelmi területtől száz méternyire találtak egy hulladéklerakót, ahol szippantós autók tartalmát szokták üríteni. A horgászok úgy vélik, hogy az eső onnan vitte a szennyeződést a Vekerbe, ahonnan a Kurcába került a fekete lé.

Mészáros Zsolt horgász azt várja a Fidesz akciójától, hogy büntessék meg, aki a szennyezést okozta, és fizettessék meg vele a kárt is. Elfogadhatatlan Farkas Sándor országgyűlési képviselő számára a Kurca haldoklása. Szerinte nem következett volna be a tömeges halpusztulás, ha hígították volna vizet. Azt is elmondta, hogy nem lehet tovább tűrni a környezet pusztítását. Az akciójuktól pedig azt várják: érdemi választ kapnak az illetékesektől a még csütörtökön elküldött leveleikre.


Keresik a felelőst

Az összes illetékessel tárgyalt Szirbik Imre szentesi polgármester a Kurcában bekövetkezett tömeges halpusztulásról. Az eddigi vizsgálatok azt állapították meg, hogy a főcsatornába folyékony hígtrágyát és nagy foszfortartalmú anyagot mosott be az eső. Nitrogénvegyületet nem mutattak ki a szakemberek, ami arra utal, hogy nem friss trágya került a Kurcába. A haltetemeket még vizsgálják a debreceni egyetemen. A polgármester elmondása szerint a vízügyi felügyelőség egyetértésével az Atikövizig hígította a Veker szennyezett vizét, az átöblítést a Tisza magas vízállása lassította. Szirbik arról is tájékoztatott tegnap, hogy a Felső-Kurca átöblítése a jövő hét első napjaiban megtörténik, s így a főcsatorna városi szakaszára is engedik a friss vizet. Egyébként több laboratóriumban is folyik a vizsgálat annak érdekében, hogy kiderítsék: mi okozta a tragédiát, s így az is kiderül, kiket terhel a felelősség.