Elindult a visszaszámlálás a derekegyházi patikánál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-01 | Blahó Gabriella

Immár biztos: elárverezik a derekegyházi patikát, a tulajdonosa ugyanis közel tízmillió forinttal adós. Mostanáig függesztették fel a végrehajtási eljárást. A megyei főgyógyszerész tegnap működésképtelenné nyilvánította a gyógyszertárat, a falubeliek és a helyi orvosok végleges megoldásra várnak, egyre türelmetlenebbül.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Papp László a mai napig sem tudta rendezni adósságát, ezért elárverezik a gyógyszertárat. Fotó: Tésik Attila
Augusztus 31-éig függesztette fel a végrehajtási eljárást a megyei bíróság jogerős határozatában. Elsősorban azért, hogy az eladósodott derekegyházi patikus – akinek otthona is egyben a patika épülete – az elmúlt néhány hónapban kapjon elég időt létfeltételeinek biztosítására. A mai naptól viszont az önálló bírósági végrehajtó kitűzheti a pályázatot, később pedig az árverés időpontját. Egy gyógyszerforgalmazónak közel tízmillió forinttal tartozik Papp László, az adósságot az elmúlt időszakban nem sikerült rendeznie, ezért pályázat útján – információink szerint leghamarabb szeptember végén – lesz megvásárolható az ingatlan. Mivel az előző pályázat sem volt sikeres, vélhetően ezután a klasszikus értelemben vett árverésen kel majd el a falu főutcáján található patikaépület.

Tegnap a megyei főgyógyszerész a faluban járt és megállapította, hogy a patika működésképtelen. Dr. Horpácsi András lapunknak elmondta, arra figyelmeztette a derekegyházi patikust, ha nem változtat a hozzáállásán, a tisztiorvosi hatóság fellép vele szemben: jogerősen megvonhatja a működési engedélyét. A közel kétezer fős településen meg kell oldani az ellátást, mely a főgyógyszerész értékelése szerint most nem kielégítő. A megyei gyógyszerészkamara elnöke, Kőhegyi Ferenc lapunknak elmondta, ha a patikus önként nem mond le a személyi jogról, úgy kénytelenek lesznek tőle megvonni. A törvény szerint addig nem nyílhat új patika a faluban, amíg ez nem történik meg. Arra lát lehetőséget, hogy a jövőben megnyíló fiókgyógyszertárban állást kapjon a patikus – így vélhetően nem kerül az utcára Papp László.

A betegek hosszú hónapok óta más településre utaznak gyógyszerért – mondja a falu háziorvosának asszisztense. Fotó: Tésik Attila
Megkérdeztük őt is arról, mit gondol az ajánlatról. A patikus nekünk azt mondta, megfontolja, hiszen más lehetőség nem látszik számára. Családja nincsen, egészségi állapota is megromlott, az adósság visszafizetésére reménye sem lehet. Ilyen körülmények között várja a végső visszaszámlálást.

A falubeliek furcsállják, hogy a patikusuk a közelmúltban semmit nem tett sorsának megoldása érdekében. Az egészségházban azt hallottuk, a betegek dühösek, amiért minden alkalommal más településre kell utazniuk orvosságért. Hajdú Péterné, a háziorvos asszisztense azt mondja, különösen az idősek és a kisgyermekes szülők számára okoz ez problémát. Dr. Mecseki Sándor, a falu háziorvosa megfogalmazta: a szakma kéri, követeli a hatóságtól és a kamarától, hogy oldja meg ezt a helyzetet, s teremtsen lehetőséget a megnyugtató gyógyszerellátás biztosítására. Dr. Pálmai Ildikó fogorvos páciensei érdekében most maga váltja ki az általa felírt recepteket Szentesen. Szerinte ennek a történetnek most már illene megnyugtatóan végződni.


Az önkormányzat a patikusra vár

A falu polgármestere, Szabó István úgy látja: az önkormányzat kezében semmilyen jogszabályi lehetőség nincsen arra, hogy a helyzeten változtasson. Derekegyház elöljárói arra várnak, hogy Papp László lemondjon személyi jogáról – abban a pillanatban adott a törvényes lehetőség arra, hogy valamelyik szomszédos város gyógyszertára fiókot nyisson a faluban.