Fekete a víz a Kurcában
 Felboncolják az elpusztult halakat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-30 | Balázsi Irén

Kizártnak tartja a Körös–Maros-vidéki Nemzeti Park munkatársa, hogy trágyalé került volna a Kurcába, a rendőrség sem talált erre utaló jeleket. A folyó szentesi szakaszán viszont fekete a víz. Az állategészségügy debreceni illetékesei a tetemek boncolása után tudnak válaszolni a kérdésre: miért pusztult el több mint hatvan mázsa hal a Kurcában. A horgászegyesület elnöke mérgezésre gyanakszik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A horgászok feljelentése alapján a bűnügyi helyszínelők is vizsgálódtak a Kurcánál. Fotó: Vidovics Ferenc
A tátott száj és a kidülledt szem mérgezésre utal – állította Füsti M. Lajos, a szentesi horgászegyesület elnöke annak kapcsán, hogy hatvan mázsánál is több haltetemet szedtek össze a Kurcából az elmúlt napokban. Már vittek a debreceni állategészségügyi intézetbe tetemeket. Egyelőre várják a boncolási dokumentumokat. Közben pedig a szemük láttára megy tönkre a Kurca, már a városi szakaszon is koromfekete a víz. Az Atikövizig illetékese megígérte Füstinek, hogy átöblítik a Vekert, mert onnan jött a szennyeződés. A horgászok szerint még további tetemek is várhatók, mivel az elpusztult halak a főcsatorna aljára kerültek, s csak akkor jönnek a felszínre, ha már bomlásnak indulnak.

Vannak olyan feltételezések, hogy a csatornákhoz közeli állattartó telepekről trágyalevet mosott a vízbe a sok eső. A horgászegyesület feljelentése alapján a rendőrség nyomozást rendelt el környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének vétsége miatt. Tyityán László rendőr őrnagy, a szentesi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta: felmerült a gyanú, hogy olyan hulladék került víz közelébe, amely a nagy mennyiségű csapadék következtében a környezeti folyamatokat negatívan befolyásolta.

A halpusztulás bejelentése óta a környezetvédelmi felügyelőség naponta kétszer is vett vízmintákat, s azok alapján mindig azt állapították meg, hogy az oldott oxigén hiánya okozhatta a bajt. A rendőrök még várják az újabb szakértői véleményt, s ha az továbbra is oxigénhiányt mutat ki, s a halpusztulás nincs összefüggésben valamilyen illegálisan elhelyezett hulladék bomlási folyamatával, akkor lezárják az ügyet. A bűnügyi helyszínelők ugyanis korábban már bejárták a partot, és nem találtak olyan jeleket, amelyek jogellenes hulladéklerakásra utalnának.

A Körös–Maros-vidéki Nemzeti Park szakembere, Tóth Tamás jól ismeri a Kurcát. Azt elképzelhetetlennek tartja, hogy hígtrágya mosódhatott volna a főcsatornába. A szakember ismert korábban egy ilyen lerakót, de ott biztonsági intézkedéseket vezettek be, minden kijáratot elzártak, így onnan biztosan nem folyhatott fertőző anyag a csatornákba. A bajt szerinte az okozhatta, hogy nincs megfelelő vízáramlás a Kurcán. Van viszont a főcsatornában szerves anyag, amely a bomlás során oxigént vesz el a víztől. Tóth Tamás úgy véli: az összes illetékesnek össze kellene fognia az állandó vízáramoltatás biztosítása érdekében.