Újabb haltetemek a Kurcán
 Rendőrségi feljelentést tettek a horgászok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-27 | Balázsi Irén

Húsz mázsa tetemet szedtek ki a Kurcából még tegnap is a szentesi horgászok. A vízügyi igazgatóság harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendelt el a további halpusztulás megakadályozása érdekében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Tegnap is újabb haltetemeket emeltek ki a Kurcából. Fotó: Vidovics Ferenc
Még tegnap is pusztultak a halak a Kurcában. Várdai Béla horgászmester tájékoztatása szerint húsz mázsa tetemet szedtek ki a főcsatornából, így az elmúlt napokban ezzel együtt összesen hatvan mázsa elpusztult halat gyűjtöttek össze, és szállíttatták el azokat a dögtelepre. Ezzel befejezettnek tekintik a főcsatorna megtakarítását a tetemektől. Ugyanakkor feljelentést tettek a rendőrségen ismeretlen tettes ellen a természet megkárosítása jogcímen.

Az Atikövizig szentesi tanácsosa, Herczeg Zoltán érdeklődésünkre elmondta: az igazgatóság harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendelt el, egyetértésben a környezetvédelmi felügyelőséggel. Állítása szerint a szentesi szivattyútelep folyamatosan üzemel, szivattyúzzák a szennyezett vizet a Vekerből és a Felső-Kurcának azon a szakaszán, ahol a tömeges halpusztulás történt. Az úszó nádvágóval és egy másik géppel pedig szedik ki a főcsatornákból a növényzetet. A környezetvédelmi felügyelőség munkatársai folyamatosan vizsgálják a víz minőségét. Az Atikövizig osztályvezetője, Fekete Endre az eddigi eredményekkel kapcsolatban annyit közölt: oxigénhiányos állapot alakult ki a Kurcában.

Ezt az váltotta ki, hogy a nagy mennyiségű csapadék hatására a mezőgazdasági területekről szerves anyagok is bekerültek a főcsatornába. A szerves anyag bomlása vonta el az oxigént a vízből. A szakemberek azt is elmondták, hogy a szennyezett víz eltávolításával egyidejűleg a friss víz betáplálásáról is gondoskodnak.