Haltetemek a Kurcában
 Oxigénhiány okozhatta a pusztulást

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-26 | Balázsi Irén

Egyelőre a Kurca 5 kilométeres szakaszáról gyűjtik a tetemeket, de a horgászok szerint hamarosan megjelennek majd a városi részeken is. Az egyesület tízmillió forintot költ évente a telepítésre, de a most elveszített állományt tíz-húsz esztendő alatt lehet pótolni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A halőrök csónakból szedik ki a Kurcából a tetemeket Fotó: Vidovics Ferenc
Először a süllők, csukák kezdtek dögleni – tudtuk meg a halőröktől, Darabos Jánostól, és a fiától, ifj. Darabos Jánostól, Berezvai Jánostól és Gyukics Józseftől. Emlékezetük szerint még nem volt ilyen tömeges halpusztulás a Kurcán. A mostani esetet a tiszai ciánszennyezéshez hasonlították a horgászok. Úgy vélik: megelőzhették volna a nagyobb bajt, ha a vízügyesek hígították volna a vizet, amikor még csak néhány tetemet találtak. Ehhez ki kellett volna nyitni a zsilipeket. Azt mondták a halőrök, hogy még az elpusztult halakból is loptak el jó párat. Várdai Béla horgászmester azt is említette a parton sorakozó méteres halakra – amelyekből 30 mázsányit szedtek össze – mutatva, hogy életre szóló élményt jelenthetett volna egy horgász számára csak egyetlen példányt kifogni közülük. Az egyesület feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Azt is sérelmesnek tartják: a tetemeket nekik kell elszállíttatniuk nem kis költségért a dögtelepre.

Az Atikövizig szentesi tanácsosa, Herczeg Zoltán arról tájékoztatott, hogy ők a bejelentést követően azonnal értesítették a környezetvédelmi felügyelőséget, hogy vízmintát vegyenek, és vizsgálják meg annak összetételét.

A Kurcán és a Vekeren három helyen vettek mintát a felügyelőség
Fotó: Vidovics Ferenc
szakemberei. Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szentesi politikai államtitkára lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta: a vizsgálat még tart, de az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hogy az oldott oxigén hiánya okozta a pusztulást. Ez azért fordulhatott elő, mert a nagy esőzések miatt a belvízzel együtt rengeteg szerves anyag került a mederbe. Ezek aztán bomlásnak indultak, így mérgező anyagok, szulfidok keletkeztek. Az államtitkár elmondása szerint a csongrádi út menti szivattyúzást azért indították el, hogy a szennyezett vizet a Tiszába vezessék, a magas vízállás miatt ott nem jelent veszélyt. Egyébként pedig az elmúlt hetekben gravitációs úton többször került friss víz a Tiszából a Kurcába, de azóta is érkezik az utánpótlás.

A halpusztulásra tekintettel tegnap utasította az államtitkár a vízügyi szolgálatot annak kivizsgálására, hogy az állattartó telepekről kerülhetett-e szennyező anyag a csatornákba. Gombos András azt is elmondta, hogy a Veker és a Kurca kettős hasznosítású: a belvíz elvezetésére és öntözővíz szolgáltatására használatos. A horgászegyesület úgy kapott vízjogi engedélyt a haltelepítésre, hogy az esetleges veszélyeket tudomásul vette. Ebből adódóan a mostani károknak is e civil szervezet a költségviselője.