Szentes és a kínaiak
 A folyamatnak csak törvénnyel lehetne gátat szabni

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-23 | Blahó Gabriella

A hatodik kínai ruházati üzlet is megnyílt Szentes belvárosában: az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség bérlője helybeli vállalkozó, bevonta a társaságba az ázsiai kereskedőt. A többi kereskedő berzenkedik, a vásárlók azonban nem haragszanak. Az alpolgármester szerint a hazai kereskedelem védelme nem egy önkormányzat, hanem a törvényhozó parlament dolga.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A hatodik ázsiai üzlet nyílt meg Szentes belvárosában, a Kossuth utcában Fotó: Blahó Gabriella
A hatodik kínai üzlet nyílt meg most Szentesen; a kisebb-nagyobb boltok együttesen immár nagy erőt képviselnek a ruházati piacon. A város kereskedői nem örülnek a folyamatnak, a butikok tulajdonosai tartanak attól, hogy az árak különbsége miatt a vásárlók egy része átpártol az olcsóbb árukat forgalmazó üzletekhez. Az egyik bolt tulajdonosa megfogalmazta: a városnak tennie kellene valamit a folyamat megállítására, de legalábbis szabályozására. A hazai kiskereskedelem ugyanis a multik és a kínaiak szorításában egyre nehezebben él. A nevének elhallgatását kérő szentesi butikos úgy fogalmazott: előbb-utóbb minden sarkon ázsiai felirattal lehet majd találkozni a főutcán.

A minap megnyílt kínai áruház önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségben kapott helyet a Kossuth utcán. Az üzletben tartózkodó fiatal kínai hölgy kérésünkre nem akarta elárulni, hogy ki a cég vezetője és hol érhető el. Megszokott és természetes, hogy a boltok ajtaján szerepel a tulajdonos neve és telefonszáma, a volt Fáma cipőbolt helyén nyílt kínai ajtajáról azonban hiányoznak ezek az információk.

Az önkormányzati tulajdonú helyiség bérleti jogát a Kossuth utcán sorakozó más üzletekhez hasonló módon megvásárolni lehet, a jog most egy magyar vállalkozó birtokában van. A bérletet tovább bérbe nem lehet adni: ám itt nem is ez történt, hanem a jog tulajdonosa a vállalkozásába bevonta a kínai kereskedőt. A változás teljesen szabályos, az engedélyt a törvényeknek megfelelően adták ki – közölte Szeri Sándor, a városháza jogtanácsosa. Hivatali titokra hivatkozva nem adott tájékoztatást arról, hogy ki az a helyi vállalkozó, akit faggathatnánk a jövőbeni üzleti elképzeléseiről.

Szűcs Lajos alpolgármester szerint szabályos engedélyezési eljárás esetén nem szempont, hogy a helyi kereskedőknek jó, vagy nem jó a külföldről érkezett konkurencia. Úgy véli, a hazai kereskedelem védelmében a törvényi szabályozás változtatására volna szükség: helyi önkormányzati rendelettel ezt a kérdést nem lehet megoldani.