Sokkal kevesebb lett a békalencse a Kurcában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-16 | Balázsi Irén

Megtisztította a békalencsétől a Kurca egy rövid szakaszát az Atikövizig. A szaktárca szentesi politikai államtitkára, Gombos András keresi a megoldást a főcsatorna rehabilitációjára.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Eltűnt a békalencse a Honvéd utca felső szakaszánál Fotó: Bíró Dániel
A szentesi Kertvárosban élő Marton Györgyné azért kereste meg lapunkat, mert a Kurca Honvéd utca felőli felsőbb szakaszát teljesen beborította a vízi növényzet. Akkor azt is elmondta az asszony: a házuk közelében annyira elhanyagolt a főcsatorna, hogy a környék lakói úgy érzik, mintha az a rész nem is tartozna a városhoz. Az Atikövizig tanácsosa, Herczeg Zoltán a problémával kapcsolatban lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta, hogy a csapadékhiányos időszakban öntözővizet rendeltek tőlük mezőgazdasági üzemek, és ettől remélhető: át tudják majd mosatni valamelyest a Kurcát. A nád eltávolítása a parti részről ellenben annak is függvénye, hogy mikor lesz fedezet a sétány kiépítésére a városközponttól távolabbi területeken.

Martonné elmondása szerint cikkünk után munkagépek jelentek meg a főcsatornának a lakóházukkal szemközti részén, és 100-150 méteres szakaszon kiszedték a Kurcából a békalencsét, algát és egyéb növényzetet. Most már látszik a víztükör, ezért hálásak Martonék az Atikövizignek. A Honvéd utcai részen javult a helyzet, ám a Nádas sétánynál és más területeken is csaknem összefüggő felületet képez most is a zöldszőnyeg.

Mint ismeretes, rucaöröm borította be tavaly a Kurcát, ahol ennek eltávolítására szerveztek tüntetést a helybeli természetvédők a Fidesz zöldtagozatának vezetésével. A vízügyesek segítségére volt akkor Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szentesi politikai államtitkára, és állami forrásból sikerült támogatást szereznie a Kurca megtisztítására a növényzettől. Az államtitkárt most azzal a kérdéssel kerestük meg: tudna-e ismét anyagiakat szerezni a zöldszőnyeg eltávolítására a Kurca teljes városi szakaszáról. Egyébként 1994–98 között országgyűlési képviselőként ő lobbizott a főcsatorna kotrásához szükséges százmilliók megszerzése érdekében, de az iszapréteg kiszedését máig vitatják egyes szentesiek.

A jelenlegi probléma kapcsán úgy nyilatkozott Gombos András, hogy ha kisebb a vízmozgás, még a folyókban is megjelenik a békalencse. Elmondása szerint a mostaninál alacsonyabb vízálláskor előfordul a zöld növényzet a Tiszában és a Körösön is, nem csak a Kurcában, amely nem élővíz. Ennek ellenére azt mondta lapunknak: a főcsatorna rehabilitációját el kell végezni. Az államtitkár munkatársaival együtt gondolkodik a megoldáson, hogyan lehetne orvosolni a problémát.