Szabad út az építkezésnek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-16 | Blahó Gabriella

Jogerős határozatot hozott a megyei közigazgatási hivatal: a szentesi Kiss Bálint utcában lakó Magyar József, a Hungerit vezérigazgatója nem ügyfél az utca szemközti oldalán folyó építkezéssel kapcsolatban, így őt nem kellett megkérdezni az engedély kiadása előtt. A város díszpolgára sérelmezte, hogy a leendő társasház emeletéről belátni a kertjébe, ezért kezdeményezett eljárást. Az építkezés tovább folytatódik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az épülő társasház tetejéről némiképp valóban belátni Magyar József kertjébe Fotó: Blahó Gabriella
Magyar József nem tekinthető ügyfélnek a Kiss Bálint utcai társasház építése kapcsán – ezért véleménye az államigazgatási eljárásban nem befolyásolja az építési engedély érvényességét – szól a megyei közigazgatási hivatal határozata. Mint megírtuk, a Hungerit vezérigazgatója azért tett bejelentést a szentesi polgármesteri hivatalnál, mert az otthonával szemközt épülő házból be lehet majd látni kertjébe. Elfogultság miatt a szegedi önkormányzatnál foglalkoztak első fokon az üggyel, az ott született nem jogerős határozatot – amely a város díszpolgárának adott igazat – nem hagyta helyben a megyei közigazgatási hivatal, amely az eljárást megszüntette.

A határozat indoklásában szerepel, hogy az intimitás sérelme kölcsönös a társasház és Magyar József lakása közt: a sérelmező éppúgy be- és fellát a szemközti erkélyekre, mint ahogy a társasház leendő lakói is az ő otthonára. Az építésügyi hatóság szakkérdésekben dönt, ebbe a körbe pedig nem tartozik a polgári jogi igények, mint például az intimitásvédelem rendezése – tartalmazza a határozat.

– Az építtető Danubius Rt. elfogadja a megyei közigazgatási hivatal döntését – közölte Orbán Péter, a vállalat vezérigazgatója. – Az építési engedélyhez továbbra is tartjuk magunkat – fogalmazott Orbán. A beruházás megvalósul, a munka a tervezett ütemben halad, és felépül a huszonegy lakásos társasház Szentes központjában.

Szabad az út az építkezés előtt a megyei közigazgatási hivatalnál született határozat alapján, amely építési hatóságként jogerős döntést hozott. Ez ellen államigazgatási eljárásban fellebbezésnek nincs helye, a határozatot polgári úton lehet csak megtámadni. Dr. Darabos Valéria, Magyar József jogi képviselője nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, ügyfele kezdeményez-e pert.