Fölavatták a Wellness Colosseumot Szentesen
 A japán főtitkár is fejet hajtott Brezovai Sándor előtt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-15 | Balázsi Irén

Tömegeket vonzott szombaton a show-műsor és utcabál Szentesen, ahol felavatták a Wellness Colosseum nevű rehabilitációs és sportkomplexumot. Brezovai Sándor, a Tradicionális Kyokushinkaikan Karate Szövetség kétszeres Európa-bajnok elnöke megint bebizonyította, hogy nem ismer lehetetlent.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sokra viszik még ezek a gyerekek Fotó: Tésik Attila
Nagy politikai küzdelmek közepette vehette bérbe a szentesi önkormányzattól Brezovai Sándor, a japán küzdősport magyarországi atyamestere, a karatésok vezéregyénisége az Ady Endre utcai volt rendelőintézet teljesen lepusztult épületét. A kétszeres Európa-bajnok sportember azért kényszerült erre a lépésre, mert az egykori megyeháza felújítása miatt szednie kellett az Oyama Dojo SE-nek a tatamiját a pincében berendezett szentélyben. Idén januárban kezdődött a romok eltakarításával az új székhelyük rendbehozatala, azóta megállás nélkül lótott-futott meg hadakozott Brezovai mester, hogy európai színvonalú rehabilitációs sportkomplexumot varázsoljon az Ady Endre utcai öreg házból. A Wellness Colosseum nevű létesítmény szombati avatásakor tömegek győződtek meg arról, hogy a karatebajnok nem ismer lehetetlent. Kétségtelenül Brezovai Sándor volt a nap hőse, aki előtt még Katsuhito Gorai, a Nemzetközi Karate Szövetség főtitkára is meghajtotta a fejét. A karatésok új birodalmát főhadiszállásnak nevezte, és méltatta a japán küzdősportot hazánkban meghonosító Brezovai érdemeit. Ugyanezt tette Vakijutsi Tsutomo, aki az olasz válogatott szövetségi kapitányaként Európában a legnevesebb oktató.

A Wellness Colosseum előtt órákig álltak a kíváncsi szentesiek, hogy a show-műsor után belül is megcsodálják a sport és egészségmegőrzés kulturált bázisát. Bocskay István, az avatási ünnepség ceremóniamestere azt mondta: még éjfélkor is nézegették idősebbek és fiatalok a karatésok szentélyes edzőtermét és a kondicionálásra meg betegek gyógyítására komputerek vezérelte gépekkel berendezett helyiségeket. Aki viszont nem vállalta a hosszú sorbaállást, nem maradt le semmiről. Mától ugyanis tárt kapukkal várja a sportkomplexum az egészséges életmód híveit.

Nagy utat tettek meg Brezovai Sándor vezetésével a karatésok, amíg végső otthonukra leltek. Még a jó barátot, Horváth Jánost is meglepte a mester előző napi telefonja, hogy most rögtön jöjjön Szentesre, hogy ő konferálja a karatésok bemutatóját. Horváth elmondása szerint az 1980-as évek elején hazánkban nem lelkesedtek igazán a japán küzdősportért. De akkoriban megjelent a színen – mint fogalmazott – egy agilis, vadóc gyerek, ő volt Brezovai. Régen mostoha körülmények között tarthatták az edzéseket különböző pincékben meg betonpályákon, az öltözőjük pedig kerékpártároló volt. A karatésok elmúlt évtizedekben nyújtott teljesítménye azonban bebizonyította: van létjogosultsága e sportágnak Szentesen, amely Brezovai által a karate hazai fellegvárának számít. Szirbik Imre polgármester is elismerte a mester érdemeit, mondván, hogy az eredményeikkel öregbítették Szentes hírnevét. Azt kívánta a polgármester: használják egészséggel a megújult épületet saját maguk és a város dicsőségére. Az ünnepség színfoltja kétségtelenül a japán taiko dobokon játszó muzsikusok produkciója volt, meg az a pillanat, amikor Brezovai Sándor darabokra törte a fejével a magasra rakott téglakupacot.