Az ezüst is szépen csillog
 Huszka, Dalmády, Brezovai és Hegedűs Portóban pólózott

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-10 |

A magyar női ifjúsági vízilabda-válogatott a korosztály Európa-bajnokságán második helyen végzett a portugáliai Portóban. A csapatban a Hungerit-Szentesi VK-ból négyen is szerepeltek: Huszka Zsuzsanna, Dalmády Szandra, Brezovai Dorottya és Hegedűs Renáta.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az ezüstérmes ifik között a Hungerit-Szentesi VK-t négyen képviselték. A hazaérkezést követően a lányok felemásan értékelték a csapat szereplését. Huszka Zsuzsanna ('87-ben született) például nem is tagadta csalódottságát.

Csalódás

– Csalódott vagyok, mert tudása alapján a gárda képes lett volna az aranyérem megszerzésére, de a döntő ütközetben nem tudta összeszedni magát – jelentette ki Zsuzsa. – Persze azért nincs akkora vész, elvégre a tavalyi Eb-n ötödikek lettünk, a junior vb-n pedig csak a tizenegyedik helyen végeztünk. Számomra ezzel a világeseménnyel lezárult az ifikorszak, legközelebb már a juniorok között szeretném megszerezni a hőn áhított aranyat.

Kihagyták a helyzeteket

Dalmády Szandra ('87) többszörös debütáláson esett keresztül. Egyrészt válogatottként először vett részt világeseményen, másrészt pedig először ült repülőn.

– Mindkettőt nagyon élveztem – mondta Szandra. – Az elődöntőben a
Csak a döntőben kaptak ki

A Portóban rendezett női ifjúsági Európa-bajnokság döntőjéig nagyszerűen menetelt a magyar válogatott. Dolnay Ottó Tamás együttese a csoportmérkőzéseken a hollandokat 12–6-ra, a görögöket 10–3-ra, a szerbeket 19–5-re, a házigazda portugálokat 17–3-ra, míg az angolokat 16–4-re győzte le. A csoportelsőség egyből az elődöntőbe repítette a mieinket, ahol már jóval nagyobb küzdelemben 7–4-re múlták felül a spanyolokat. Egyetlen lépés hiányzott csak a világra szóló diadalhoz, de a nagy erőlködés görcsös kapkodásba ment át a fizikailag erősebb orosz válogatott ellen. A vége 16–8 lett a „szbornaja" javára, de az ezüstérem miatt nem szabad szégyenkezniük a lányoknak. Sokkal inkább büszkének kell lenniük, elvégre nem is olyan régen a junior-világbajnokságon Magyarországnak csak a 11. hely jutott...  
spanyolok elleni csata sokat kivett belőlünk, emiatt aztán az oroszokkal szemben gondok akadtak a koncentrációval. Mi kihagytuk a helyzeteket, a rivális viszont képtelen volt hibázni. Lehet, hogy jobbak nálunk, de abban biztos vagyok, ha bármennyi meccset is játszanánk egymás ellen, még egyszer nem kapnánk ki nyolc góllal. Amúgy jó érzéssel gondolok vissza az Eb-re, hiszen néhány hibát leszámítva, úgy érzem, jól ment a játék, többnyire kezdő voltam.

A lányok majd három hetet töltöttek a napfényes Portugáliában. Először egy hétig Louléban voltak, onnan néhány napra átruccantak Rio Maiorba, végül másfél hétig Portóban pólóztak.

– Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam – magyarázta Brezovai Dorottya ('88), a csapat első számú kapusa. – A rázósabb meccsek nekem jutottak, a könnyűnek ígérkezőkön a kispadról szorítottam a lányoknak. A döntőre elfáradtam, de az odáig vezető úton jól ment a védés. Először szomorúak voltunk, de aztán rájöttünk, az ezüstéremnek is lehet örülni.

Könnycseppek

– A finálé után a könnycseppek is megjelentek a szemünkben, de most már tudunk örülni a második helynek – árulta el a csapat legalacsonyabb játékosa, Hegedűs Renáta ('88). – Nagy felelősség volt rajtunk, az utolsó mérkőzésig el tudtuk viselni a terhet, akkor viszont berogytunk alatta. Nem az oroszok nyerték meg az aranyat, mi buktuk azt el.