Laktanyafogság Munkácsy miatt
 Földvári Nagy István: Az én Nagy Könyvem

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-08 |

Szentes rendőrkapitánya, Földvári Nagy István alezredes, rendőrségi főtanácsos Dallos Sándor A nap szerelmese és az Aranyecset című életrajzi regényéről beszél.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
„Egy író és egy könyv, amely életre szólóan meghatározta a művészet iránti érdeklődésemet. Dallos Sándor a pannonhalmi apátság írnokának fiaként a dunántúli táj bűvöletében nőtt fel, és egyike azon szerencséseknek, akik olvashatták az apátsági könyvtár mai napig is lenyűgöző hatású köteteit. Az ő műveit a természet és emberszeretet hatotta át. Engem az 1957-ben készült, de csak 1967-ben posztumusz kötetként megjelent, azóta már többször is kiadott sikerregényei, a Munkácsy Mihály életéről szóló A nap szerelmese és az Aranyecset ragadtak meg.

E regények hatására kezdtem el jobban érdeklődni a festészet iránt. Az életrajzi műveket 1971-ben olvastam, akkor katona voltam Csongrádon. A művek annyira lekötöttek, hogy előfordult olyan eset, amikor a kiképzés alól is kivontam magam miattuk. Ennek az lett a következménye, hogy egyik alkalommal megtaláltak egy eldugott raktárban, és harminc nap laktanyafogság büntetést kaptam regényolvasás miatt.

Mindenesetre ez az életrajzi regény hívta fel figyelmemet Munkácsy Mihály művészetére, és alakította ki véleményemet munkásságáról. Olvasmányélményem alapján bizton állíthatom, hogy az egyetemes festészet egyik legnagyobb alakja Munkácsy. A regény elolvasása óta máig megmaradt bennem az emlék, a piktúra iránti szeretet és ragaszkodás. Munkácsy-festményem sajnos nincs, de más festők műveit szívesen gyűjtöm."