Békalencse és nád a Kurcán
 Uszadékfogókkal védik a szentesi kórház területét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-04 | Balázsi Irén

Azt sérelmezi a szentesi Marton Györgyné, hogy a Honvéd utca felső részén élők úgy érzik, mintha nem is a városban laknának: a Kurca előttük lévő szakaszán nem vágták le a nádat, és a víztükröt békalencse borítja. Az Atikövizig tanácsosa, Herczeg Zoltán arról tájékoztatott, hogy a várt árhullámmal nem tudták átmosatni a főcsatornát, ellenben az agrárüzemek megrendelése alapján napok óta szivattyúzzák a friss vizet a Kurcába.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Honvéd utca felső szakaszán még nem parkosítottak. Nemcsak békalencse, hanem nád is akad bőségesen Fotó: Tésik Attila
Lapunkból értesült a szentesi Marton Györgyné arról, hogy a vízügyesek a tiszai árhullámot kihasználva tervezték eltávolítani a Kurcából a zöld szőnyeget. A Honvéd utcában lakó család háza szemben van a főcsatornával, így nap mint nap figyelte, vajon tényleg eltűnik-e a békalencse a vízből. Martonné azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a reményeikből nem lett semmi, hiszen hetek óta ott van a szinte összefüggő vízi növényzet.

Kifogásolta továbbá: egy éve építkeztek, és a velük szemben lévő oldalon nem vágták le a nádat, sőt a Kurca-part azon szakaszát még most is sokan szemétlerakónak tekintik. Furcsának tartja azt is, hogy a főcsatorna egyes részein csöveket fektettek le, és ezektől nem tud leúszni a békalencse. Mint mondta: a Honvéd utca felső szakaszán lakók úgy érzik, mintha nem is a városban élnének, mert a Kurca partján mostohák a körülmények. Azt sem értik igazán, hogy a Veres Péter utca környékén egyes háztulajdonosok miért kerítették be a telküket egészen a vízig, mert ezzel elzárták az utat a horgászok és a sétálók elől. Marton Györgyné szerint az a rész, ahol ők laknak, szép szakasza a Kurcának, sok turista is jár arra, ám a rendezetlen part nem szívderítő látvány.

A Kurca mentén eddig még csak a város központi részein végeztek a parkosítással. Ezeken a területeken már kivágták a nádat, mint legutóbb a liget szomszédságában. Az anyagi lehetőségek függvényében folytatódhat majd a sétány kialakítása a többi szakaszon, így a Kertváros külső részén is.

Az Atikövizig szentesi tanácsosa, Herczeg Zoltán tájékoztatása szerint a várakozásokkal ellentétben azért nem sikerült átmosatniuk a Kurcát az árhullámmal, mert az előrejelzésekhez viszonyítva 30 centiméterrel alacsonyabban tetőzött a Tisza. Úgy fogalmazott: az árhullámmal szerencsétlenek voltak.

Kedvező fejlemény ellenben, hogy az agrárüzemek öntözővizet rendeltek tőlük a csapadékhiány ellensúlyozásaként, így szivattyúval érkezik az utánpótlás a Kurcába. Napok óta éjjel-nappal másodpercenként 1,2 köbméter friss víz kerül a főcsatornába. Ennek hatására már ritkult a zöld szőnyeg, ám ahhoz, hogy eltűnjön, nagyobb sebességgel kellene áramoltatni a vizet. De ez megint csak anyagiak függvénye.

A Kurcában lévő csöveket illetően azt mondta a szakember: a város kérésére helyezték el az uszadékfogókat annak érdekében, hogy a kórház területére ne kerüljön be a békalencse, hínár és alga. A Kurca-parti ingatlanok kerítéseivel kapcsolatban pedig úgy véli a tanácsos: a szolgalmi jogot biztosítani kell még akkor is, ha az ott lakó családok tulajdonát képezi a főcsatorna mentén lévő terület. A fenntartási munkákat tudniillik nem tudják elvégezni, amennyiben nem engedik őket a vízpartra.