Lesöprik Szentesnél a Kurcáról a zöld szőnyeget
 Kihasználnák a tiszai árhullámot

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-23 | Balázsi Irén

A tiszai árhullám lehetőséget nyújthat arra e hét végén, hogy a Kurca szentesi szakasza megtisztuljon a víztükröt beborító növényzettől. A liget közelében lévő területről már hetek óta vágják a nádat az Atikövizig dolgozói.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A nádat géppel távolítják el a Kurcából a vízügyesek. Fotó: Tésik Attila
A Kurca egyes szakaszait megint beborították a vízinövények. Vannak olyan részek a főcsatorna tizenegy kilométer hosszúságú városi szakaszán, ahol alig látszik a víztükör. Pedig a rucaöröm, amely tavaly csaknem beborította a csatornát, még csak ezután jelentkezik, ha jelentkezik. A zöld növények szaporodásának egyébként kedvez a meleg időjárás, valamint az állattartó telepekről és egyéb helyekről a vízbe kerülő foszfor, s más kemikália. A békalencsét és a többi növényt csak jelentős költségekkel lehet eltüntetni a Kurcából, amely nem élővíz.

Most viszont úgy tűnik: az Atikövizignek sikerül úgy megtisztítania a Kurcát a zöld szőnyegtől, hogy egy fillérbe sem kerül. Ötvös Mihály szentesi szakaszmérnök lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott: szeretnék kihasználni a tiszai árhullámot, amely e hét végén várható.

Attól persze nem kell tartani, hogy a medréből „kilép" a folyó, ám a pluszvizet mindenképpen tervezik átmenteni a Kurcába. A mindszenti mérce szerint most 335 centiméter a Tisza vízállása, és a szakemberek szombat vagy vasárnap 350-400 centit várnak. A vízügyesek felkészültek arra, hogy ha jön ez az árhullám, kihasználják, s az élővízzel átmosatják a főcsatornát. Amennyiben ez sikerül, akkor a „természettől ingyen kapott ajándék" segítségével eltűnik a békalencse, a hínár meg az alga is a víztükörről. Ellenkező esetben viszont szivattyúval kellene friss vizet engedni a Kurcába, hogy az leúsztassa a zöld növényzetet. Ám ez nagyon sokba kerülne, és nincs is rá fedezet.

Elköltött viszont az Atikövizig mintegy félmillió forintot a Kurca stranddal szemközti szakaszának rendbetételére. Ötvös Mihály azt is elmondta: azon a részen 800-900 méter hosszúságú sétány épül, és ők jelentős mennyiségű nádat vágtak ki azon a környéken elmúlt hetekben.

Egyébként a főcsatorna a ligeti strand közelében a legszélesebb, s a fölösleges növényzet kitermelésével most már átláthatnak a járókelők a „túlsó partra". A szakaszmérnök megfogalmazása szerint szép panorámakép tárul a sétálók elé. A következő napokban még kitakarítják az uszadékot a vízből, a kivágott nád gyökerét pedig elszállítják a Veker-tározóba. Ott ellenben jó szolgálatot tesz majd a nád, amelyet hullámverőként hasznosítanak.