Épül a Lidl is Szentesen
 Egyre több kereskedő küzd a vásárlók kegyeiért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-21 | Balázsi Irén

Most már biztos, hogy a Lidl is üzletet nyit Szentesen az idén. A helyi kereskedelmi cégek a vevőik megtartására készülnek, míg a vásárlók a választék bővülését és alacsonyabb árakat várnak a multik megjelenésétől.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az Ipartelepi úton már hozzákezdtek a munkások Lidl áruház építéséhez. Fotó: Tésik Attila
A Lidl Magyarország már régen elhatározta, hogy Szentesen is nyit áruházat, a fábiáni úti körforgalom szomszédságában. A polgármesteri hivatal műszaki osztályán meg is kapta az építési engedélyt. Mint arról már beszámoltunk lapunkban, az Ipartelepi úton lévő területen vita alakult ki a multinacionális cég és a szomszédos telek tulajdonosa között arról, hol épüljön bekötőút, és ki viselje annak költségeit. Szirbik Imre polgármester akkor egyfajta közvetítőszerepet vállalt, hogy kibékítse a feleket. Sikerült megoldást találni, mert a fábiáni úti csomópont közelében már folyik az építkezés. Egy tábla is tudatosítja a közlekedőkkel, hogy ott lesz a „Lidl Áruház Szentes".

A város vezetőjének információja szerint az idén átadják a vásárlóknak ezt az üzletet, akárcsak a Tescót a Csongrádi úti körforgalomhoz közeli területen.

A multinacionális cégeknél nagyobb a választék, és olcsóbban tudják adni az árukat. Buborné Zámbó Etelka, a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola kereskedelmi közgazdász-tanára azt is elmondta lapunk érdeklődésére a Tesco és a Lidl megjelenésével kapcsolatban, hogy a kisvállalkozókat hátrányosan érintheti a nagyok letelepedése, de kreativitással, udvarias kiszolgálással le tudják küzdeni a nehézségeket. A szakember szerint a kisebb boltoknak ilyen szempontból van jövőjük. A szupermarketek dolgozói viszont szinte segédmunkási feladatok ellátására kényszerülnek.

A földmunkánál tartanak a Lidl építői. Fotó: Tésik Attila
A tanárnő azonban szerencsésnek mondhatja magát, mert a külföldi tulajdonban lévő cégeknél is ott találja az egykori tanítványait. A hazai üzletláncokhoz tartozó kereskedelmi egységeknek versenyhelyzetet jelent a Tesco és a Lidl megnyitása, s a konkurenciának egyik sem örül Buborné szerint.

Ezt válaszolja megkeresésünkre a Coop Szolnok Rt. kereskedelmi menedzsere, Mucsi Katalin is, hozzátéve: azért nem várják a multikat, mert a vásárlóerő nem növekszik, szemben a kereskedők számával. A szupermarketek megjelenésekor az üzleteik korszerűsítésével, udvarias kiszolgálással és családias miliővel küzdenek majd a vásárlók kegyeiért.

Úgy fogalmazott: nem félnek a versenytársaktól, de azért nem szabad lebecsülni őket. A Coop Szolnok Rt. mindenesetre mindent megtesz azért, hogy a jelképes tortából nekik is maradjon egy szelet. A Hunor Coop Rt. vezérigazgatója, Mészáros Zoltán egy adott piaci viszonyt idéz, miszerint ott nem a legnagyobbak maradtak életben, hanem azok, akik a legjobban tudtak alkalmazkodni a körülményekhez. Ők az utóbbiak közé szeretnének tartozni. Azt is elmondta, hogy itt szeretnének még maradni sokáig, bízik abban, hogy a legnagyobb magyar tulajdonban lévő üzletláncnak ez összefogással sikerülni is fog.

Vásárlóként úgy véli Keresztes-Nagy Lászlóné, hogy a kisebb boltoknak és az ABC-knek nem kell tartaniuk a multiktól, mert eddig is ott vették meg a napicikkeket. Örül ellenben a Tescónak és a Lidlnek, hiszen vidékre is elment eddig egy-egy nagyobb bevásárlás kedvéért.