Vihar a szentesi lángossütő körül
 A strand büfései tiltakoztak az önkormányzatnál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-20 | Blahó Gabriella

A szentesi strandon nyílt lángossütő bódé körül vita támadt: a büfésektől négymillió forint bérleti díjat kért az önkormányzat a szabadidőközpont megépítésekor tíz évre előre. A lángossütővel viszont egyetlen szezonra kötöttek szerződést, jóval kedvezőbb feltételekkel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vita tárgya: lehet-e kedvezőbb szerződése az újonnan jött lángossütőnek, mint a régieknek. Fotó: Tésik Attila
A ligeti élményfürdő építészeti kialakításában a város következetes álláspontot képviselve előre megterveztette és megépíttette azokat az épületeket, melyek a vendégek étkezését szolgálják. Összesen négy ilyen kisebb ingatlan épült a strandon sorban egymás mellett. Ezek közül három működik büféként, a negyedik iránt szolgáltató nem érdeklődött, ezért ott a sportklub kapott helyet. A vállalkozók négymillió forintot tettek le a város asztalára tíz évre szóló bérleti díjként, előre. Ezért az összegért télen és nyáron nyitva tarthatnak a büfék. Az elmúlt napokban egy lakókocsiban megnyílt egy lángossütő a strandon.

A helyi büfések nemtetszésüknek adtak hangot, mondván, hogy a szezonra idetelepült vállalkozó kedvezőbb feltételek mellett árulhat az önkormányzati területen. Szremkó Krisztina és Keserű János, az üzletek képviselői úgy vélik, ez nem az eredeti megállapodásnak megfelelő. A régi, fából készült épületeket a strand átalakításakor le kellett bontaniuk, éppen azért, hogy a büfészolgáltatás tetszetős környezetben történjen, előre megépített helyen. Vállalkozásonként négymillió forintot fizettek ki, s emlékezetük szerint a város vezetői kimondták: a környezetbe nem illő bódéknak itt nem lehet helye. Ezért meglepődtek, amikor a napokban megnyílt a lángossütő a közvetlen közelükben. Elmondták azt is, hogy a strand rendezvényeit alkalmanként több tízezer forinttal támogatják, így azonban üzleti szempontból kétséges a harmonikus együttműködés lehetősége.

A hódmezővásárhelyi illetőségű lángossütő nem adta nevét a mondandójához, mely szerint a szentesi strand egy nagyszerű hely, ahol kedvező áron érhetők el a szolgáltatások. Szerinte az ő vállalkozása nem jelent konkurenciát az itteni büféseknek, hiszen egyikben sem árulnak lángost, melyre viszont lenne igény. Szeptember 11-éig kötött szerződést a polgármesteri hivatallal, s úgy véli, a szezonban megfelelő bevételhez jut az ízletes étek révén. A guruló bódéban fokhagymás, sajtos és tejfölös, valamint egyéb kivitelben kapható az ennivaló.

Az intézmény irányítója, Tomcsányi Ferenc nem kívánt nyilatkozni a kérdésben. A sportközpont igazgatója azt mondta, megvárja, milyen döntést hoz a város vezetése.

A vállalkozó büfések érveit meghallgatta Szűcs Lajos alpolgármester, aki szerint elviekben érdemes megközelíteni a problémát: nyíljon-e még több, hasonló bódé a szentesi ligeti élményfürdőben, vagy sem. Valamennyi szempontot és a lakossági igényt figyelembe véve a város vezetői a következő napokban döntenek a strandon támadt vitában.